Entrevista a Jordi Albà, artista de l'Associació d'Amics de les Flors de Girona

«El voluntariat de la gent de Girona és clau en l'èxit de Temps de Flors»

200 empleats del BBVA han col·laborat com a voluntaris a la fossa de l'absis de la Catedral

Es tracta d'un espai inèdit on destaca un jardí vertical de 120 m2 i 2.500 flors

bcf015630mb

bcf015630mb

4
Es llegeix en minuts
Lluis Muñoz

Fa 10 anys ‘National Geographic’ va fer un article sobre Temps de Flors que va atreure la curiositat de turistes de tot el món. Una festa que, coincidint amb el rodatge de Joc de Trons a la ciutat, ha col·locat Girona en el mapa. Des de l'11 i fins al pròxim 19 de maig està tenint lloc la 64a edició, que espera superar els 250.000 visitants de l’any anterior, amb 171 projectes i 137 espais. BBVA és patrocinador principal del festival i a més aporta 200 empleats del banc com voluntaris per decorar l’espai juntament amb l’artista floral Jordi Albà. Parlem amb ell sobre com han decorat la fossa de l’absis de la Catedral.

–¿Què significa Temps de Flors?

–Els meus primers records procedeixen dels anys en què els meus avis m’acompanyaven a veure l’exposició. Llavors es feien petits rams, que han anat evolucionant fins als grans muntatges d’avui. Tota la meva vida he estat involucrat a Temps de Flors: des de fa 25 anys pertanyo a l’Associació Amics de les Flors, on soc vocal a la junta. La nostra missió és ajudar l’Ajuntament de Girona a preparar l’esdeveniment. 

–¿Com sorgeix el seu interès per l’art floral?

–Soc delineant d’arquitectura, per la qual cosa el meu ofici s’ajunta amb tota una vida a Temps de Flors. Sempre m’han interessat les pedres, els monuments de la ciutat, així com el barri antic. Per la qual cosa he fusionat arquitectura amb flors, respectant sempre la pedra a l’hora de crear. He tingut la sort de decorar els projectes promoguts per BBVA en el claustre i els soterranis de la Catedral, el claustre de Sant Pere de Galligants, els banys àrabs, i aquest any, la fossa de l’absis de la Catedral. 

–¿Quina valoració en fa? 

És un repte important ja que es tracta d’un jardí exterior, per la qual cosa no només es tracta de decorar-lo, sinó que també s’han de tenir en compte molts factors com el vent o l’aigua. Per la qual cosa, l’objectiu és que sigui bonic, es mantingui al seu lloc i no es mogui massa. 

–Una responsabilitat. 

–S’ha de tenir en compte que la fossa de l’absis de la Catedral no s’havia obert mai al públic. És un lloc especial que necessita mesures de protecció excepcionals: s’ha de fer accessible a tothom, netejar-lo i adequar-lo. Estem treballant en aquest projecte des de Nadal. En el meu ofici sempre es diu que en el paper tot s’aguanta. La realitat sempre és diferent i apareixen problemes.

–¿Quina és la temàtica d’aquest any?

–Aquesta edició hem titulat el nostre espai Camí de flors cap a l’antiga Gerunda i està inspirat en les viles de l’època romana. Per la qual cosa hem triat diferents elements dels jardins romans com columnes, fonts o murals. En aquesta ocasió hem volgut anar més enllà realitzant un jardí vertical de 64 metres lineals, dos metres d’altura, 120 metres quadrats i 2.500 testos. El més gran que s’ha fet a Temps de Flors. Gràcies a l’art floral hem canviat l’espai i no té res a veure amb com estava abans. Les flors donen vida.

–Més de 2.500 flors

–Encarreguem les flors, ens porten el camió i després estudiem com posar-les. Tenim 22 plafons amb testos, en els quals hem posat molta fulla verda, que queda molt bé amb la pedra. I, entre el verd, hem utilitzat blanc i blau per fer contrapunt. D’altra banda, hem construït uns peveters d’estil romà, i on ells posaven foc, nosaltres els hem convertit en fonts d’aigua. També destaca el daurat, que es troba en els rams de l’entrada, les columnes i els mateixos peveters.

–¿Com és possible dur a terme aquest tipus de muntatges? 

–Aquest és el cinquè any que treballem en col·laboració amb BBVA. Aporten 200 voluntaris de totes les seves oficines de la comarca de Girona. Sense ells no hauria sigut possible decorar espais tan grans, perquè entre cinc persones és impossible. El voluntariat per preparar Temps de Flors és un dels valors històrics de la ciutat. Ha sigut així des de la primera edició fa 64 anys i continua vigent. Una aposta que compartim amb BBVA. També és important destacar que Temps de Flors és possible gràcies a l’Ajuntament de Girona per organitzar-lo i al Bisbat de Girona que, aquest any, ha cedit per primera vegada la fossa de l’absis.

–En aquesta edició hi haurà il·luminació especial. 

–El nostre espai pot veure’s de dues maneres: durant el dia, amb llum natural i, a la nit, amb un muntatge de llums que hem preparat amb una empresa especialitzada. Poder il·luminar l’absis de la catedral és una passada. 

Notícies relacionades

–¿Quina és la funció de l’Associació Amics de les Flors?

–12 persones coordinem l’exposició. Cada any un de nosaltres s’encarrega d’un espai, que intentem no repetir i ens anem intercalant els diferents llocs. Treballem tot l’any a Temps de Flors. Això no para: una setmana després que acabi aquesta edició, començarem amb la següent.