Sant Pau ofereix formació gratuïta a familiars cuidadors

L’Escola de Cuidadors de l’hospital organitza tallers de nutrició, fàrmacs, salut mental i prevenció de caigudes per a persones que es fan càrrec de dependents a casa.

Sant Pau ofereix formació gratuïta a familiars cuidadors
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona, ofereix formació gratuïta a les cuidadores informals, sense experiència, de pacients crònics i complexos. Són, principalment, familiars a qui els ha sobrevingut una situació de dependència amb alguna persona gran, però també cuidadores remunerades (la gran majoria, procedents de Sud-amèrica) tot i que sense cap formació sanitària. El 90% dels que assisteixen a aquests tallers, impartits per professionals de Sant Pau, són dones. Es tracta d’una iniciativa pionera en la sanitat pública.

L’envelliment poblacional i la necessitat de cures als grans és una realitat cada vegada més apressant. Per això Sant Pau, des de fa un any, ofereix tallers per ensenyar com assistir avis dependents. El programa dura 10 mesos i inclou una sessió al mes: nutrició, fàrmacs, salut mental o prevenció de caigudes són alguns dels temes que tracten.

Tot va començar a l’àrea d’Urgències de Sant Pau, hospital de referència per a una de les poblacions més envellides de Barcelona. "A Urgències tenim un dispositiu d’atenció al pacient fràgil, és a dir, que geriatritza la urgència: atén avis", explica Laia Casas, cap d’Infermeria del Procés Urgent de Sant Pau. A través d’aquest dispositiu, els sanitaris "observen" com arriben aquests avis a l’hospital i, en concret, qui els acompanya. "Veiem que els nostres avis venen amb cuidadors que, sovint, no tenen habilitats, i cada vegada la complexitat és més gran. És una oportunitat per oferir aquests coneixements específics", afegeix Casas.

L’envelliment poblacional és "el gran repte" del sistema sanitari, com ha assenyalat la consellera de Salut, Olga Pané, en més d’una ocasió. Un total d’1,5 milions de catalans tenen més de 65 anys (és a dir, un de cada cinc ), però en 10 anys seran 2,6 milions. Viure a la llar millora la salut mental dels avis.

Sovint els cuidadors informals no tenen les "habilitats i coneixements" necessaris i per això, afirma la sanitària, es produeixen "situacions complicades". "Per garantir que aquestes cures siguin les adequades, des de les urgències oferim aquest cicle de sessions, perquè els cuidadors estiguin segurs, tinguin confiança i incorporin noves estratègies de cures", apunta.

El perfil de qui assisteix a aquests cursos és el d’una persona "sense experiència sanitària" que cuida una persona gran amb alguna malaltia crònica o demència, que a més pateix "certa dependència". Aquests cuidadors no han rebut mai una "formació reglada". No obstant, exerceixen tasques de cuidadors d’"alta complexitat". "Ens trobem amb molts familiars, però també cuidadores remunerades no formades que tenen certa experiència en cures", explica Casas.

L’Escola de Cuidadors de Sant Pau ofereix formació sobre confort físic, consells d’alimentació, petits ajustos de medicaments, suport social tant dins com fora de l’hospital o aclariment de conceptes com la demència. També hi ha una sessió en què es parla sobre el malalt terminal i una altra de referida a la salut mental del cuidador. Prevenció de caigudes, adequació del domicili i ajuda tecnològica són altres dels temes. Els tallers estan "disponibles" per a tota la població i són gratuïts.

L’escola es va posar a caminar l’any passat amb un primer taller de cinc sessions. Després de recollir els interessos i necessitats dels assistents, va augmentar les sessions a 10. I ara ofereix les sessions de matí i tarda una vegada al mes durant 10 mesos, coincidint amb el curs escolar.

Una acreditació

A més, l’hospital va percebre que als assistents (especialment a les cuidadores remunerades) els interessava tenir una espècie d’acreditació. El Departament de Drets Socials va realitzar una acreditació que permet a l’hospital certificar l’assistència a l’escola. "I vam veure que això també resultava atractiu per a aquesta gent que ve al taller, perquè els obre una porta laboral", explica Casas. A cada sessió acudeixen ja entre 20 i 40 assistents, de Barcelona i també de fora, i no necessàriament tots pacients de Sant Pau.

Notícies relacionades

Aquests tallers, a més, estan impartits per professionals de l’hospital: metges i infermeres, farmacèutics, nutricionistes, treballadors socials, etcètera. "Aquesta escola de cuidadores és una cosa pionera. Generalment, quan es fan formacions d’aquest tipus, són cursos més específics. Nosaltres intentem cuidar el pacient fràgil sense centrar-nos en una patologia en concret", assenyala la infermera.

Segons ella, l’envelliment de la població és un "repte" del sistema, i "cuidar a casa els grans", la tendència.