"És una comoditat i també una tranquil·litat"
Tino Mayo, de 87 anys, ingressat a casa per una infecció, explica les cures que rep diàriament de la Unitat d’Hospitalització a domicili d’Adults de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid. Una infermera el visita diàriament fins que tingui l’alta mèdica.

Nou i mitja del matí al madrileny Hospital Gregorio Marañón. Ismael Casillas revisa les motxilles que els equips d’Infermeria portaran a les rutes d’hospitalització a domicili. Dos torns, de matí i tarda i, per davant, visites a habitatges ubicats a tres zones: Pacífico, Vallecas i Moratalaz. A casa seva espera el Celestino, Tino, Mayo Palacios, de 87 anys, amb infecció urinària. Durant dies, se li ha estat administrant antibiòtic intravenós. Ara canvia a l’oral. Fins que li digui la doctora. D’entrada, sis dies. Encara li toca esperar per rebre l’alta. Serà la primera visita de l’infermer durant aquella jornada.
Tino Mayo és un dels pacients de la Unitat d’Hospitalització a Domicili d’Adults del Marañón –creada el 1981 i que depèn de Medicina Interna– en què l’infermer Ismael Casillas treballa des de fa cinc anys. Va ser la primera d’aquesta modalitat assistencial d’Espanya i va servir de model per crear-ne d’altres. El perfil de les persones que reben les cures és molt variat, des de pacients amb infeccions, com el Tino, amb insuficiència respiratòria, o malalties pulmonars cròniques, que han viscut un procés quirúrgic… Amb amb els internistes, treballen metges d’altres especialitats, com pneumòlegs o geriatres.
Als domicilis acudeixen aquestes infermeres amb experiència en el maneig del pacient de l’àrea medicoquirúrgica. Es desplacen amb l’equipament necessari per realitzar cures complexes, administrar medicaments intravenosos o realitzar procediments diagnòstics, de laboratori… Proves com analítiques o cultius es poden realitzar al domicili. Els metges segueixen l’evolució dels pacients tant presencialment com a través de consultes telefòniques.
Impuls de la covid
Explica Ismael Casillas que, amb la covid, l’hospitalització a domicili va viure un impuls. Des del gener del 2020, al Marañón, el model ha presentat un creixement constant dels seus recursos. A més, en els últims anys s’han obert unitats específiques dependents dels serveis d’Hematologia (2021), Psiquiatria (2022), Pediatria (2023) i, l’última, el 2024, d’Oncologia, per a l’administració a domicili de tractaments davant del càncer.
Notícies relacionadesAmb dades de l’hospital, actualment, els diferents serveis gestionen entorn d’un centenar de llits d’hospitalització a domicili al dia. Ingressos a casa de persones cada vegada més grans, diu Ismael, a qui, en el seu entorn, es coneix millor. "Et fas una radiografia més precisa", assenyala. No és la primera vegada que l’infermer visita la casa del Tino i la seva dona, Angelines Montero, Nines, cuidadora principal, que el reben amb alegria. Atent a les seves instruccions, el Tino es deixa cuidar. "¿Tens fatiga?" "¿Sensació de cansament?" pregunta Ismael, qui, a més, fa un cop d’ull a la inflor que el pacient té al peu.
"És una comoditat i, també, una tranquil·litat, saber que venen perquè, a més, és una atenció fenomenal", resumeix el Tino, enginyer de telecomunicacions jubilat que, durant molts anys, va treballar a Standard Eléctrica, que després seria Alcatel. No és la primera vegada que està hospitalitzat a domicili, remarca la Nines.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- FLICK SE CITA AMB DECO I BOJAN La remodelació del Barça que ve: «Sé el que vull, s’ha de millorar»
- Bàrbara Munar: «Un 80% del control sobre l’envelliment depèn de l’estil de vida»
- Previsions econòmiques Brussel·les millora lleugerament les previsions de creixement per a Espanya malgrat les tensions comercials
- Baralla a cops de destral i pales a Lloret de Mar
- CRIS CONTRA EL CÀNCER Troballa revolucionària en càncer de pell: un estudi descobreix el potencial d’un virus comú davant el melanoma