El perquè de tanta pluja i ‘fred’
Els registres confirmen que el primer quadrimestre de l’any ha sigut més plujós de l’habitual, però les temperatures són el cinquè valor més elevat del segle. "Venim d’anys tan extrems que tot el que no sigui estar a gairebé 30 ºC al gener ens sembla anòmal", afirmen els meteoròlegs.

El 2025 ha arrencat amb un temps una mica inusual a Espanya. Després de diversos anys amb dèficit de pluges, que en zones com Catalunya i Andalusia han provocat sequera extrema, en els últims mesos sembla que la situació ha fet un gir i les pluges han tornat.
¿ESTÀ PLOVENT MÉS DE L’HABITUAL?
Els registres confirmen que l’inici d’aquest 2025 està sent més plujós de l’habitual. "El primer quadrimestre de l’any, entre gener i abril, ha sigut el vuitè més plujós des que hi ha registres (1961) i el cinquè més plujós d’aquest segle", afirma Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Destaca especialment el cas del març, un mes en què es va registrar un tren de borrasques que va deixar pluges gairebé ininterrompudes durant diverses setmanes i que, a més, es va saldar com el tercer març més plujós dels últims 60 anys. "Durant aquell mes hi va haver llocs on va ploure entre 3 i 5 vegades més de l’habitual. Fins i tot hi ha zones on es calcula que en unes setmanes es va resoldre la situació de sequera que s’havia allargat en els últims anys", afirma el meteoròleg.
¿PER QUÈ PLOU TANT AQUEST ANY?
Segons explica la meteoròloga Mar Gómez, de la plataforma eltiempo.es, la resposta es troba en una peculiar combinació de factors meteorològics que estan alterant la circulació atmosfèrica habitual. Per començar, enguany s’ha observat una presència de bloquejos anticiclònics més gran al nord d’Europa, que actuen com a "murs d’aire" i que impedeixen el pas normal de les borrasques cap al nord del continent. "Al no poder seguir la seva trajectòria habitual, aquestes borrasques s’han desviat cap al sud, és a dir, cap a la península Ibèrica i el Mediterrani occidental. Això ha provocat que zones com Espanya, Portugal o fins i tot parts del nord de l’Àfrica rebin més precipitacions del que és habitual per l’època", explica aquesta especialista.
Un altre factor decisiu, afirma Gómez, és que aquest any el corrent en jet (jet stream), encarregat de guiar les borrasques, també sembla que s’ha ondulat més de l’habitual i, justament a causa d’això, ha format meandres que han deixat les depressions encaixades durant més temps en les nostres latituds. "Tot això explica per què aquest any estem tenint més dies seguits de pluja i més fronts encadenats", comenta la meteoròloga. També hi ha veus que suggereixen que, durant els anys en què està activa La Niña –el fenomen meteorològic originat a les aigües del Pacífic equatorial–, en llocs com Espanya es tendeixen a registrar més pluges durant la tardor i l’hivern.
¿FA MÉS FRED DE L’HABITUAL?
L’arribada de pluges i, en general, el mal temps solen estar associats a un descens de la temperatura. Tant és així que, per exemple, arribats a mitjans de maig encara són molts els que surten al carrer amb abric i dormen amb manta. Una cosa que xoca amb la imatge dels últims anys, quan a l’abril ja es veien samarretes de màniga curta i platges atapeïdes de gent. ¿Però de veritat enguany està sent tan fred? "Tot i que la percepció general pot ser d’un any fresc, el primer quadrimestre d’aquest 2025 ha sigut el vuitè més càlid des del 1961. Pot semblar que venim d’uns mesos de fred perquè els últims anys, sobretot entre el 2020 i el 2024, es van registrar xifres de rècord per aquestes dates", comenta Del Campo. Els registres indiquen que entre el novembre del 2021 i el març del 2025 no hi va haver cap mes qualificat com a "molt fred", la qual cosa representa un total de 3 anys i 5 mesos sense un mes sencer de fred per sobre de l’habitual a Espanya. En aquell mateix període, el 75% dels mesos van ser més càlids de l’habitual per al seu període. "Això també és un signe de la crisi climàtica. Sabem que aquest fenomen no elimina del tot el fred i, per descomptat, hi pot continuar havent gelades, nevades o mesos frescos. Però sí que veiem que, a causa de l’avenç de l’escalfament global, aquests episodis freds s’estan tornant cada vegada menys freqüents, mentre que els de calor es donen de manera més habitual".
¿QUIN TEMPS FARÀ A L’ESTIU?
Els pronòstics de l’Agència Estatal de Meteorologia apunten que entre el maig i el juliol l’escenari més probable és que es registrin temperatures per sobre de l’habitual a Espanya. Sobretot al terç nord i l’est, inclosa Catalunya, així com als arxipèlags, on hi ha entre un 50% i un 70% de probabilitats que aquests mesos siguin més càlids de l’habitual. On no s’aclareixen els models és en el cas de les precipitacions: les probabilitats que plogui més, menys o en la mitjana continuen, per ara, bastant empatades. Segons explica Del Campo, que aquest any 2025 hagi arrencat sent plujós i menys càlid del que estàvem acostumats no implica que aquest estiu seguirà aquesta mateixa línia.
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- La nova vida de Lamine Yamal
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols