"Parlar amb ella m’enriqueix"
La convivència solidària entre avis i joves s’obre pas. El Carles i la Montserrat formen part del projecte social Viure i Conviure: ell té 35 anys i estudia un màster i ella, 89. La Montserrat el deixa viure a casa a canvi d’ajuda. Tots dos afirmen que estan "encantats" de compartir pis i experiències.
«La Montserrat sempre somriu i veu la part bona de les coses», diu el Carles

Carles Conti ha passat de compartir pis amb nou noies a conviure amb Montserrat Parets, de 89 anys. Ell és mallorquí, té 35 anys i es va traslladar a Barcelona l’estiu passat per estudiar un màster de formació de professorat. És un dels 204 participants que aquest curs té el programa Viure i Conviure, de la Fundació Roure, que està arrelada a Ciutat Vella i el seu objectiu és ajudar les persones grans, en aquest cas, amb un projecte dedicat a promoure la convivència solidària entre sèniors i estudiants universitaris.
El programa es va posar iniciar fa 25 anys amb l’objectiu de facilitar les relacions i la col·laboració entre generacions, que, en ocasions, viuen molt allunyades entre si, però poden ajudar-se mútuament. Els estudiants que arriben a Barcelona d’altres llocs necessiten un lloc on viure i el preu dels lloguers és sovint inabastable. I cada cop hi ha més persones grans que disposen d’habitacions lliures i necessiten ajuda o companyia si pateixen soledat no desitjada. Per tant, amb el projecte social, si tots dos congenien, les dues parts en surten guanyant. Una –la sènior– aporta la casa i l’altra –la més jove– brinda companyia i ajuda. És el cas del Carles i la Montserrat, que estan "encantats" amb la seva convivència. El Carles remarca que els avantatges d’aquesta opció no sols estan relacionats amb el considerable estalvi del lloguer, sinó que "ha guanyat" una companya de pis amb qui aprèn "cada dia".
"Feta a si mateixa"
"A l’entrar en el programa vaig demanar conviure amb una persona inquieta, emprenedora, i la Montserrat és una persona feta a si mateixa, que ha hagut de treure’s les castanyes del foc i que va destacar en diverses feines, sobretot en les assegurances. Per això, m’explica moltes coses, com es va desenvolupar en la vida laboral, la seva forma de veure els negocis i com que jo tinc un vessant emprenedor, m’agrada molt parlar amb ella, m’enriqueix moltíssim", explica. El Carles va estudiar enginyeria però vol ser professor perquè busca una ocupació més "creativa".
Un altre dels avantatges de viure amb un sènior, segons el Carles, és que la casa està "ordenada i neta", res a veure amb la vivenda que compartia amb nou joves, on "hi havia plats bruts per qualsevol lloc" i la convivència era "caòtica". Tots dos es reparteixen les tasques domèstiques.
"El Carles fa unes pizzes molt bones i jo soc més de guisats, unes vegades els cuina ell i d’altres jo. Solem menjar junts i a la tarda de vegades m’ajuda a fer la compra, perquè vaig tenir un infart i em canso moltíssim i, si m’ajuda a caminar, vaig més segura", explica la Montserrat, que qualifica la convivència amb el jove de "perfecta". L’estudiant també l’acompanya al metge, al banc, a fer tràmits... "El programa té una sèrie de normes, com que no pots arribar a casa a partir de les 10.30 hores i has de tenir una bona relació amb la persona gran, però jo no ho faig per obligació, sinó que he agafat carinyo a la Montserrat i intento ajudar-la com puc", diu el Carles.
La Montserrat es va apuntar al projecte perquè es trobava "sola" i la seva filla, que viu a França, volia que tingués companyia, "sobretot a les nits". De fet, la filla ja va buscar una altra estudiant, la Carla, que va viure amb la seva mare durant quatre anys. Però la jove es va acabar traslladant a Suïssa i ara, sempre que torna a Barcelona, la visita. "Em considera com la seva àvia", explica.
Notícies relacionadesEl caràcter de la Montserrat afavoreix la bona convivència, afegeix el Carles. "Normalment, amb la vellesa, tothom s’agreja una mica però la Montserrat sempre somriu i veu la part bona de les coses. Aquesta mentalitat fa que sigui tot més agradable", diu.
L’experiència està sent tan positiva que el Carles i la Montserrat es plantegen conviure durant dos anys, perquè el màster de l’universitari acaba aquest curs però estudia fer una especialització, també a Barcelona. El Carles no troba a faltar la convivència amb altres joves o les festes en pisos d’estudiants. I si tingués fills, "els recomanaria que convisquessin amb persones grans perquè et poden aportar molt, més enllà de l’estalvi econòmic", acaba dient.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Previsió del Meteocat Catalunya activa avisos grocs i taronges davant les fortes pluges previstes per a aquesta setmana
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Torna el mític Tren Granota
- Successos Un policia fora de servei evita el suïcidi d'una dona en un pont de la Gran Via de Barcelona
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- TELEVISIÓ I MAS Una espècie en extinció
- Barcelona, protagonista La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya
- Ciclisme Vos obsequia la Vuelta amb un triomf de prestigi a Sant Boi
- TRIOMF A MONTILIVI L’immortal Stuani ressuscita el Girona, que fuig del descens