ENGINYERIA I INFORMÀTICA
Les carreres STEM amb menys paritat
En branques de l’enginyeria com la mecànica, l’electrònica o la d’automòbils hi ha menys d’un 15% de dones matriculades

foto STEM pag 11
La presència de les dones en les carreres STEM va en augment, tot i que és un creixement lent, any rere any, el percentatge de noies que decideixen matricular-se en àmbits com ara Química, Arquitectura o Matemàtiques és més gran. Encara una mica lluny de la paritat absoluta, algunes carreres s’hi acosten més que d’altres. Mentre que en ciències com ara Biologia, les alumnes arriben a suposar el 60% de la classe, en algunes enginyeries i carreres de programació, aquesta xifra no passa del 15%.
És el cas d’Enginyeria de computadors, amb un 11,12%; Enginyeria Mecànica, amb un 14,06%, o Enginyeria Elèctrica, amb un 14,8%, segons xifres del Sistema Integrat d’Informació Universitària del curs 2022/2023. La carrera STEM que bat el rècord és Enginyeria de l’automòbil, amb tan sols un 5,03% d’estudiants noies. En l’àmbit de la informàtica, carreres com ara Disseny de bases de dades (12,84%) o Desenvolupament de Software (13,8%) són els estudis amb menys alumnes.
«Com a màxim arribem a ser unes quatre nois per classe, de 30 alumnes», explica Elena Riera, estudiant de doble grau d’Enginyeria Mecànica i Electrònica a la Universitat EUSS. «En la meva experiència, hi sol haver més dones en ciències de salut, biologia, medicina... en canvi, quan són temes més tecnològics, sempre s’ha vist com una mica més popular entre homes». No és el cas de Riera, que ja està a quart curs d’aquest doble grau. Ni tampoc de Carina Álvarez, estudiant d’Enginyeria Mecànica. «Em vaig matricular en una enginyeria perquè m’agraden les matemàtiques i les ciències, per sort sempre he tingut un entorn que m’ha donat suport, tot el meu grup d’amigues érem unes flipades de les mates».
Notícies relacionades«M’ha agradat el món de motor des de fa anys», explica María García, estudiant de la mateixa carrera. Coincideix amb Riera en aquesta divisió de les ciències en dos. «Al batxillerat, hi havia molts més nois en el tecnològic, i moltes més noies en el cientificosanitari». Uns estereotips de gènere que es perpetuen generació rere generació, però que a poc a poc van canviant. «Sí que veig que cada vegada hi ha més noies en les enginyeries, això està molt bé, que les dones decideixin entrar en un camp on no són predominants».
En el cas d’Enginyeria Mecànica, el percentatge d’alumnes matriculades el 2015 era de menys del 13%, mentre que ara supera el 14%. Un augment petit, però que es manté en aquestes i les altres carreres esmentades. «Sí que hi ha hagut una evolució, o almenys així ho veiem», explica Zhen Julià, estudiant de 3r d’Enginyeria Biomèdica. «El canvi el veig quan vaig al meu antic institut, abans en el tecnològic no hi havia cap noia, i ara, quan hi he tornat, sí que he vist bastantse noies». Pel que fa als motius d’aquest canvi, Julià assenyala un canvi de mentalitat en la societat. «Cada vegada es parla més del tema, es fan més xerrades, i disminueixen les noies que no escollien aquestes carreres per por o inseguretat».
- Aquest dilluns 24 de març Un autocar salva una menor sota un pont de l’AP-7 després d’un intent de suïcidi
- Seguretat comunitària La UE demana que els europeus s'aprovisionin amb subministraments d'emergència davant una possible guerra o crisi climàtica
- Investigació La companyia catalana Parlem va presentar al Barça un projecte gairebé idèntic al del moldau Birladeanu una setmana abans de registrar-se New Era a Espanya
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Serà nomenat avui El Govern fitxa el gerent de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona per dirigir la DGAIA
- Pintades al cotxe de l’avi que va admetre haver abusat de la neta durant anys a Pals: "Violador"
- Criança El pediatre Carlos González explica la importància de la dependència emocional amb els fills: "Tots tenim una dependència dels nostres pares..."
- Relacions Govern-ERC Junqueras no garanteix el suport al segon suplement de crèdit d’Illa i li demana que segui a negociar
- Educació a Catalunya Illa justifica amb el descens d’alumnes que es tanquin 111 línies de l’escola pública
- Successos Detingut a França l’‘assassí en sèrie d’agricultors’: va fer un recorregut mortal de Tudela a Lleida en 40 dies