Les plantes d’aigua regenerada del Besòs, en punt mort
El projecte de les dues noves potabilitzadores a Montcada i Reixac i el Bon Pastor avança, però la inversió per abocar al riu aigua amb tractaments extres continua paralitzada
Les empreses reclamen que es millori la qualitat hídrica
Catalunya fa mesos que treballa perquè l’aigua del riu Besòs es tracti i proveeixi les llars de l’àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta d’un procés complex i progressiu que implicarà el desenvolupament de diversos projectes. Un d’aquests projectes és la regeneració d’aigua, és a dir, l’aplicació d’un tractament extra (terciari o quaternari) a l’aigua residual de les depuradores perquè l’aigua que s’aboca al riu sigui de més bona qualitat.
Aquesta qüestió, en el dia d’avui, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, continua paralitzada. Estaven previstes estacions regeneradores d’aigua (ERA) annexes a les depuradores de municipis com Montornès del Vallès, la Llagosta i Montcada i Reixac, però aquestes infraestructures estan lluny de construir-se. A la conca del Besòs sí que es regenera aigua per a usos municipals i industrials en diversos punts. No obstant, la major part de l’aigua depurada que es barreja amb el cabal del riu no ha rebut abans aquest grau de sanejament més potent.
Accelerar la regeneració
"És clau millorar la qualitat de l’aigua del riu amb aquests tractaments terciaris perquè aquesta aigua s’utilitzarà per transformar-la en potable", considera Albert Solà, gerent del Consorci Besòs-Tordera, l’entitat que agrupa diversos municipis per gestionar les depuradores de la conca. Solà defensa que si es pretén potabilitzar més aigua del Besòs, és imprescindible accelerar la regeneració. "Així, disposes d’un doble filtre, una doble barrera: l’aigua es regenera i després es potabilitza a les plantes potabilitzadores", detalla.
"La construcció d’aquestes ERA s’ha d’incloure en la planificació de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua)", suggereix Solà. El gerent del consorci assegura que perquè l’aigua del riu sigui prepotable fa falta "invertir-hi diners". Si les estacions regeneradores es posessin en marxa, l’aigua del riu estaria en més bon estat i, alhora, el procés de potabilització seria menys complicat, ja que a les plantes els arribaria una aigua menys contaminada. Solà confia que la situació canviï i s’encarrili la regeneració al Besòs.
En paral·lel, sí que hi ha nous avanços, i això és una novetat, en la futura posada en marxa de les dues noves potabilitzadores en l’àmbit d’aquest riu. En el dia d’avui, hi ha una potabilitzadora a Barcelona (Trinitat), operada per Aigües de Barcelona, que capta aigua de l’aqüífer. En un futur relativament pròxim, el Govern, així ho ha sostingut la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, té la intenció d’instal·lar dues noves estacions públiques (una a Montcada i Reixac i una altra al Bon Pastor).
Al principi, l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) era l’ens que havia d’invertir per fer realitat aquestes dues plantes. Però finalment, tal com apunten a EL PERIÓDICO fonts coneixedores del pla, se n’encarregarà l’empresa pública ATL (l’Ens d’Abastament Aigua Ter-Llobregat), que és en realitat la companyia que estava previst que les acabés gestionant. En les últimes hores, de fet, hi ha hagut importants reunions per buscar finançament. Una possibilitat és recórrer a fons comunitaris com els Feder (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).
Espai disponible
En aquests moments s’està analitzant l’espai disponible, ja que si tots els projectes tiren endavant es concentraran moltes canonades i infraestructures al tram baix del riu, i l’actual urbanisme no facilita l’encaix requerit perquè tot càpiga als voltants del Besòs.
Amb tot, l’Executiu català té clar que les dues futures potabilitzadores d’ATL són viables. Aquestes plantes podran funcionar malgrat que no es desenvolupi la regeneració d’aigua. Ja s’han construït uns pous per fer proves i sembla que es podrà convertir en potable l’aigua de l’aqüífer, malgrat que queden algunes qüestions per concloure sobre la qualitat del recurs. Diverses veus expertes en la gestió de l’aigua consideren que si l’aigua que arribés a les potabilitzadores fos regenerada, la inversió en potabilització podria ser més baixa, i al mateix temps augmentaria la resiliència del sistema.
Això ja passa al Llobregat, on s’aboca aigua regenerada al cabal del riu i després es potabilitza a Sant Joan Despí. Però aquest engranatge encara trigarem a veure’l al Besòs. El Govern va anunciar durant les primeres setmanes de mandat una connexió per traslladar aigua residual de les llars pròximes al Besòs cap a la regeneradora del Llobregat i així redoblar la quantitat d’aigua sanejada tractada en aquest riu.
Solà explica que tothom que aprofita part de l’aigua del Besòs (tot i que sigui mitjançant les aigües subterrànies) està interessat que la qualitat millori, incloses les empreses. A la vora d’aquest riu, hi ha una gran quantitat d’indústries, sobretot dedicades a la química fina, però també companyies centrades en l’alimentació o en la manufactura.
Impuls empresarial
Notícies relacionadesPart d’aquestes empreses utilitzen aigua del riu. Algunes d’aquestes, consultades per aquest mitjà, asseguren que estan decidides a fer força perquè l’aigua del Besòs sigui de millor qualitat, cosa que passaria si la regeneració s’estén per les depuradores de la conca.
Solà suggereix que aquesta revolució al Besòs podria anar acompanyada d’un pla director d’infraestructures: "D’aquesta manera, es podran organitzar els plans per al proveïment i aconseguir que siguin compatibles amb la restauració ambiental del riu, ja en marxa en alguns punts". n
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Quatre morts en l’accident d’un bus que tornava a BCN
- Les mutualitats es concentren a Catalunya i guanyen assegurats
- La protagonista del congrés de Sevilla
- Un nom maleït Quatre penals inoblidables
- Equipament Agre ple veïnal pel solar del parc de bombers
- Infància Save the Children xifra en 938 euros mensuals el cost de criar un fill
- CIÈNCIA Dos lesionats medul·lars tornen a caminar gràcies a una nova teràpia
- Energia Les elèctriques exigeixen cobrar 4.000 milions d’euros més per les seves xarxes