L’atenció a víctimes de delictes s’estendrà per tot Catalunya
El conseller Ramon Espadaler anuncia l’ampliació del servei amb la creació d’oficines en tots els partits judicials i comarques.
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, va anunciar ahir al Parlament l’ampliació de l’atenció a les víctimes de delicte a tot Catalunya amb la creació d’oficines en tots els partits judicials i comarques per acostar més aquest servei a la ciutadania. En l’actualitat, segons va reconèixer el titular del departament, només hi ha sis dependències que es dediquen a aquesta funció. "Aquesta tasca no implica només una millora dels recursos, sinó també una aposta per la cohesió territorial, assegurant que cap racó del nostre territori quedi desatès", de manera que la Generalitat s’ha proposat "arribar a totes les víctimes, així com oferir-los un servei de proximitat", va afirmar Espadaler.
El conseller va destacar els tres eixos en els quals pivotaran les actuacions del departament que dirigeix: la digitalització i la modernització de l’Administració de justícia per potenciar la seva agilitat i aconseguir descongestionar-la, el foment de l’ús de la llengua catalana i la incorporació de la perspectiva de gènere en el disseny en les seves política, com per exemple en el disseny de les presons, que, va admetre, "no estan pensades per a les dones".
Seguretat a les presons
El conseller també va destacar en la seva intervenció la seva aposta per reforçar la seguretat a les presons. "Considero imprescindible treballar per la millora de la convivència, de la seguretat i de les actuacions dirigides a la reinserció social dels centres penitenciaris i els centres educatius de justícia juvenil", va assegurar Espadaler, que, a més, va defensar l’impuls del règim obert per als reclusos (només anar a la presó a dormir), així com l’abordatge de la salut mental i la prevenció dels suïcidis als centres penitenciaris (aquest any se n’han produït nou). "Treballem per erradicar aquesta greu situació, perquè parlar d’una sola mort és parlar d’un fracàs", va remarcar.
Una de les accions que ja s’ha dut a terme ha sigut la revisió d’algunes circulars penitenciàries per augmentar la seguretat dels treballadors i funcionaris de les presons (defensen que se’ls equipari a agents de l’autoritat) i preservar la convivència en aquests recintes. Una de les modificacions que ja s’han començat a aplicar és la sol·licitud de requisits addicionals perquè els presos accedeixin a llocs de treball d’especial risc a les presons. "Les persones amb delictes violents amb resultat de mort o lesions greus no podran treballar en espais considerats d’alt risc, com per exemple les cuines", va afirmar Espadaler.
La multireincidència i l’embús en la celebració dels anomenats judicis immediats (delictes lleus) i ràpids (determinats delictes de fins a cinc anys de presó, sobretot robatoris), que s’estan assenyalant per a d’aquí més d’un any quan s’haurien de celebrar en un termini de 15 dies, segons marca la llei, són altres dels aspectes prioritaris que figuren en l’agenda del conseller.
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Francesc Castellana: "La meitat dels 1,2 milions de treballadors de BCN viu fora"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar i ocupació I ara, salut mental a la feina
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic