Salut
El Vall d’Hebron s’adapta a persones amb autisme
L’hospital barceloní, que ha començat per la unitat de pediatria, vol ser més accessible per a un col·lectiu que pateix problemes en l’atenció.
El 30% de les persones amb autisme i altres tipus de neurodiversitat tenen epilèpsia; el 80%, trastorns del son. Aquest col·lectiu té una esperança de vida entre 15 i 20 anys més baixa que la població general, però no per la seva condició, sinó per les comorbiditats mèdiques no tractades. Les seves dificultats comunicatives i l’escassa preparació sanitària per bregar amb aquesta realitat provoca que hi hagi més obstacles a l’hora de fer proves (una anàlisi de sang, una cirurgia o estar ingressat pot suposar un gran repte per a aquestes persones), cosa que al seu torn desemboca en diagnòstics tardans. L’Hospital Vall d’Hebron ha adaptat la unitat pediàtrica per fer-la més accessible i amable a aquest col·lectiu i trencar aquestes desigualtats. També ho farà aviat amb el seu hospital d’adults, ja que les persones neurodivergents "també envelleixen".
El Vall d’Hebron va presentar ahir el programa M’adapTU, dissenyat pels serveis de psiquiatria i pediatria i la Federació Catalana d’Autisme, i que consta d’una guia de suport visual amb l’objectiu de facilitar als pacients i les seves famílies eines per comunicar-se i també poder anticipar-los què passarà en l’ambient sanitari. Aquesta estratègia té en compte que moltes persones amb autisme o altres neurodiversitats no es comuniquen de manera verbal. "Pretenem trencar barreres i que l’accés a la sanitat sigui una realitat per a tothom. M’adapTU transforma els principals procediments mèdics en seqüències visuals", va explicar Laura Gisbert, coordinadora del Programa d’Atenció Integral de Trastorns de l’Espectre Autista.
Notícies relacionadesLa guia, que es pot descarregar a la web de l’hospital, permet a pacients i famílies "anticipar què passarà" dins del centre (ja sigui perquè cal fer proves o cirurgies o perquè cal quedar-s’hi ingressat), cosa que "redueix l’angoixa" dels nens amb autisme. No saber com serà la visita a l’hospital o quines proves es faran pot provocar, en aquest col·lectiu, molta inseguretat. "A la meva consulta hi veig moltes famílies que diuen que tenien una prova, que van intentar fer estirar a la llitera el familiar, però que s’angoixava i no es va poder fer el procediment. Sovint cal reprogramar, i als hospitals això no sol ser d’avui per demà", va dir Gisbert, i va afegir: "He tingut pacients que han perdut diverses visites per una cosa així".
"Hem començat amb pediatria, però la intenció és continuar amb altres departaments perquè l’autisme és cosa de totes les edats", va dir Laura de Batlle, presidenta de la Federació Catalana d’Autisme. Segons la pediatra Romy Rossich, el programa representa un "canvi de paradigma" per als professionals, ja que també inclou una formació per "aprendre" a comunicar-se amb les persones amb autisme.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- Desastre forestal Dos incendis al Priorat confinen Porrera i amenacen el Montsant
- ESPAI Isaacman: "Des d’aquí la Terra es veu com un món perfecte"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?
- Monarquia ¿Per què no?