Tribunals
Igualtat deriva els fraus de la llei trans als jutges
El Govern evita plantejar una reforma i apel·la als magistrats perquè declarin fraudulentes i invalidin les actuacions dels presumptes agressors
El Ministeri d’Igualtat eludeix de moment plantejar una reforma de la llei trans després que aquesta setmana es coneguessin dos casos de presumptes agressors masclistes que van eludir l’entrada a presó a través del canvi de gènere, una cosa possible gràcies a la norma aprovada el febrer del 2023, que permet aquesta modificació en el Registre Civil sense cap més tràmit que la declaració de voluntat. Aquests canvis de gènere impedeixen que les agressions, almenys en un primer moment, es puguin tractar específicament com a violència de gènere i poden retardar el procediment judicial, a l’haver de dilucidar un jutge la validesa o el frau del canvi registral.
Aquesta setmana se n’han conegut dos casos. Un dels casos, a Sevilla, d’un home que ja havia sigut condemnat per amenaces i trencament de l’ordre d’allunyament.
L’agost de l’any passat, un mes abans que el jutjat decretés el seu ingrés immediat a la presó, l’agressor es va canviar de gènere en el Registre Civil. ¿L’objectiu? Ser enjudiciat per un jutjat ordinari i no un d’específic en violència de gènere, i poder enfrontar-se a penes menors, segons va denunciar la defensa de la víctima.
El resultat és que va aconseguir eludir la presó fins al dia d’avui al·legant la seva nova condició. El 13 d’agost passat, el Jutjat de Violència contra la Dona es va inhibir per dubtes sobre la seva competència en el cas, al ser una dona (almenys registralment) l’autora de les agressions. L’altre cas aquesta setmana passava a Sant Sebastià, on un ertzaina va amenaçar la seva dona i filles amb un ganivet, i es va conèixer després que al novembre també havia modificat el seu gènere d’acord amb la llei trans.
La situació no és nova: la Comunitat de Madrid ja va alertar al març que havien detectat sis casos d’agressors que havien modificat el seu gènere i denunciat la seva parella per demanar protecció judicial, i es donava la circumstància que "alguna de les víctimes de violència estan sent ateses en el mateix punt municipal a què pretén accedir el seu agressor", segons va traslladar llavors el Govern d’Isabel Díaz Ayuso a la ministra d’Igualtat.
Defensa fèrria de la norma
Notícies relacionadesDes que va arribar al Govern, la ministra Ana Redondo va encapçalar la llei trans com a pròpia i va rebutjar plantejar canvis, fent una defensa fèrria de la norma i assegurant que les situacions de frau eren casos aïllats.
Al cap de poc de complir-se un any des de l’entrada en vigor, la dirigent es va referir a aquests casos dient que "sempre que hi ha una norma hi ha qui n’abusa, però no podem fer de l’excepció categoria". Aquest és el discurs que continua mantenint la ministra d’Igualtat, que en els últims dies ha defensat que els casos que s’han produït suposen "un percentatge molt petit" dels gairebé 6.000 canvis registrals que hi han hagut per la llei trans. La socialista ha eludit plantejar canvis legislatius per evitar les disfuncions de la llei trans i ha apel·lat als jutges perquè declarin fraudulentes i invalidin les actuacions dels presumptes agressors.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
-
Ofert per
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports
- BCN encarrila el veto urbanístic al lloguer de temporada