CRISI HÍDRICA

El Govern no preveu noves restriccions per sequera a l’estiu

La conselleria estudia declarar algunes piscines com a refugi climàtic per poder omplir-les

L’Executiu català insisteix que la greu sequera persisteix i no descarta la necessitat de vaixells amb aigua més endavant, però no durant el trimestre estival.

El Govern no preveu noves restriccions per sequera a l’estiu

guillem costa

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

"Les reserves d’aigua són escasses i malgrat les últimes pluges generalitzades no es pot instal·lar la sensació que l’escenari ja no és d’extrema gravetat", va advertir ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Amb aquest missatge, va pretendre deixar clar que la crisi hídrica continua. No obstant, els 20 hectòmetres cúbics d’aigua recollits pels embassaments dels rius Ter i Llobregat serviran per evitar noves restriccions en els pròxims mesos.

Dit d’una altra manera, la majoria de poblacions no entraran en la fase 2 de l’emergència per sequera (s’activa quan queden només 67 hm3 en el sistema Ter-Llobregat), un estadi que sí que està vigent a les localitats de l’Empordà que depenen del pantà Darnius Boadella. El fet que no es declari aquesta etapa més restrictiva significa que els vaixells, de moment, no seran necessaris. "No els descartem per més endavant, però a l’estiu no estan previstos", va concretar el secretari general d’Acció Climàtica, Josep Vidal. Plaja va remarcar la importància de la crescuda "lleugera" dels embassaments i va reiterar que la neu es reflectirà en les dades de les pròximes setmanes a mesura que augmentin les temperatures, es fongui i aporti més aigua als rius. Per tant, està clar que no s’esperen noves restriccions a l’estiu. ¿Però existeix la possibilitat de rebaixar les actuals mesures? Sí, però sense córrer més del compte. Per eliminar el decret d’emergència es requereix que hi hagi més pluges.

"No volem marcar un llindar exacte per sortir de l’emergència", va afirmar Vidal. En els últims dies, el conseller David Mascort va parlar d’arribar al 20% de la capacitat mitjana dels embassaments i també va citar dades com el 26% (la situació exacta de fa un any). El que tenen clar a la Generalitat és que anunciar la sortida de l’emergència per després, al cap de poc, veure’s obligats a declarar-la de nou no és una bona idea.

¿Piscines obertes?

Com que de moment l’emergència continua vigent, es manté la prohibició d’omplir (totalment o parcialment) tota mena de piscines (excepte les que s’utilitzen per a la pràctica de l’esport o amb finalitats terapèutiques). Però el Govern ja treballa colze a colze amb els municipis per decidir què es consideren refugis climàtics. En cas que les piscines entressin dins de la definició, es permetria omplir-les.

Notícies relacionades

L’any anterior, en fase d’excepcionalitat (la prèvia a l’emergència) es va permetre omplir piscines d’hotels, comunitats de veïns i càmpings. En les pròximes setmanes, s’anunciarà una decisió al respecte. De tota manera, alguns hotelers continuen pendents del vistiplau administratiu per tirar endavant les seves dessalinitzadores portàtils que utilitzaran per omplir piscines. El Govern ja hi va donar llum verda, però els documents estan en tràmit.

Després de la reunió d’ahir de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, es va anunciar la imposició de 143 expedients sancionadors a ajuntaments per haver superat els consums d’aigua màxims permesos. D’aquestes 143 multes se n’han resolt definitivament una trentena i 24 ja s’han pagat. A més, s’ha sancionat 20 empreses per gastar més aigua de l’establerta.

Temes:

Sequera Govern