Prevenció del càncer de cèrvix

Catalunya farà autotests ràpids per detectar el virus del papil·loma

Salut vol reduir la incidència d’aquest càncer buscant-ne l’origen: el virus

Les dones d’entre 30 i 65 anys ja no s’hauran de fer la clàssica citologia cada cinc anys i la prova del VPH passa a ser el primer cribratge en el programa de prevenció del càncer de coll uterí.

Catalunya farà autotests ràpids per detectar el virus del papil·loma

BEATRIZ PÉREZ

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les dones catalanes d’entre 30 i 65 anys ja no s’hauran de fer la clàssica citologia cada cinc anys per detectar si pateixen càncer de coll uterí (també denominat càncer de cèrvix). A partir d’ara, el test ràpid del virus del papil·loma humà (VPH) passa a ser la prova primària per diagnosticar aquesta malaltia.

El VPH és una infecció de transmissió sexual que el 80% de les persones contrauen en algun moment de la seva vida. Les dones ja es poden fer aquesta nova prova al seu propi centre de salut a les ciutats de Barcelona i Lleida, bé perquè hi van per fer-se-la o bé perquè els l’ofereix un sanitari. Serà a partir de l’any vinent quan la Conselleria de Salut comenci a enviar SMS a tota la població femenina d’entre 30 i 65 anys per emplaçar-les a recollir un kit d’automostra a la farmàcia perquè se la realitzin elles mateixes a casa. Aquest nou model, assegura Salut, farà augmentar la participació en el cribratge del càncer de cèrvix.

Tenir el VPH no és sinònim de patir càncer. No obstant, alguns genotips d’aquest (ja que no tots els virus són iguals) sí que acaben degenerant en lesions canceroses. De fet, el virus del papil·loma humà és el causant del 99% dels casos de càncer de coll uterí. Amb aquest canvi de paradigma, la Conselleria de Salut vol reduir la incidència d’aquest càncer buscant-ne l’origen: el virus. L’objectiu de l’OMS és erradicar el càncer de coll uterí (el segon més freqüent en dones d’entre 25 i 65 anys), una malaltia prevenible i eliminable de la qual, a Catalunya, es van detectar l’any passat uns 350 nous casos i que va provocar unes 90 morts.

El departament va presentar ahir el desplegament del programa de detecció precoç del càncer de coll uterí, que va avançar el juny passat EL PERIÓDICO. Com va explicar llavors aquest diari, la conselleria va iniciar l’any passat una prova pilot a les farmàcies de set municipis del Baix Llobregat. Les apotecaries van començar a dispensar gratis kits d’autotest del VPH. Aquesta prova, de fet, és igual que una citologia (i se la pot fer la dona a casa): consisteix en una raspadura a l’obertura del coll uterí. El que canvia és l’anàlisi: ja no es busca el càncer, sinó el virus.

Reducció de la incidència

Frigola va precisar que les dones d’entre 25 i 29 anys continuaran realitzant-se les citologies convencionals cada tres anys. "Les infeccions persistents per virus del papil·loma humà es produeixen a partir dels 30 anys, i són les que poden desembocar en lesions precanceroses", va justificar David Frigola, del Servei Català de la Salut (CatSalut). Segons Salut, la prova del VPH, en comparació amb la citologia clàssica, redueix entre el 60% i el 70% la incidència del càncer de coll uterí.

Així, el canvi principal del programa català de detecció del càncer de coll uterí afectarà les dones d’entre 30 i 65 anys. Aquest grup poblacional deixarà de fer-se citologies i es farà la prova del VPH. Si el resultat és negatiu, la pacient no haurà de tornar a fer-se-la fins passats cinc anys. Si és positiu, el laboratori farà el genotipatge per saber quin tipus de virus és. N’hi ha que causen càncer, però d’altres simplement berrugues. També n’hi ha d’asimptomàtics.

Notícies relacionades

Des del novembre de l’any passat fins al desembre d’aquest 2024, Salut està implantant la primera fase "oportunista" d’aquest programa. És a dir, de moment, la dona pot demanar la prova del VPH en un CAP o el mateix sanitari pot oferir-l’hi en una visita al metge de família. Això ja s’està fent a Barcelona ciutat i a Lleida ciutat. Al llarg d’aquest any s’expandirà per tot Catalunya.

No obstant, a partir del 2025, s’implantarà una segona fase poblacional a tot el territori. És a dir, serà el mateix sistema de salut el que, de manera proactiva, es posarà en contacte amb les usuàries, a través d’un SMS, per convidar-les a realitzar-se la prova. En aquest missatge, seran informades que podran recollir el kit d’automostra de detecció del VPH en una farmàcia.

Temes:

Barcelona