BCN estudia quins parcs salva amb el reg restringit

Si no plou amb prou generositat per invertir la tendència actual, l’ajuntament haurà de tenir preparada la classificació d’aquí dues setmanes.

BCN estudia quins parcs salva amb  el reg restringit

Meritxell M. Pauné

1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La Generalitat de Catalunya va concretar dimarts les mesures excepcionals d’estalvi d’aigua que entrarien en vigor al declarar-se l’emergència per sequera. Inclouen una restricció molt severa del reg de parcs i jardins, que aboca l’Ajuntament de Barcelona a una difícil priorització dels espais verds perquè no tindrà aigua per a tothom. Si no plou prou per invertir la tendència actual, l’ajuntament haurà de tenir llesta la classificació d’aquí dues setmanes.

Ús d’aigua potable

La directriu catalana autoritza només el reg de supervivència a jardins públics amb "recursos hídrics alternatius", és a dir, aigua freàtica i regenerada procedent de depuradores, que no competeixen amb l’aigua potable. Un gran canvi per a una ciutat acostumada a utilitzar aigua de boca per al 80% del reg. Per sort Barcelona disposa d’una enorme quantitat d’aigua freàtica al subsol, però encara no té la infraestructura necessària per explotar-la al nivell que necessitaria ara. La regenerada, que podria comprar com fan altres municipis metropolitans, exigeix també una bona xarxa de distribució.

Així, a falta de dipòsits i canalitzacions que cobreixin tota la ciutat, el principal instrument de contingència són 28 camions cisterna. Són utilitzats ja cada dia com a punts mòbils de proveïment per a camionetes de neteja i les de Parcs i Jardins, cada una amb capacitat per a uns 1.000 litres. Fonts municipals defensen que Barcelona no pot improvisar més vehicles per al transport d’aigua i que, en qualsevol cas, cal dissenyar tota una logística per veure on aparquen, les rutes, l’ompliment... Caldrà passar la sequera amb aquestes existències materials i estirar-les al màxim.

Notícies relacionades

Tres prioritats decidides

L’ajuntament de la ciutat ja ha decidit tres prioritats per a la fase d’emergència. En primer lloc, salvar els 35.000 arbres i palmeres de grans avingudes i vies emblemàtiques. El segon grup el formen avingudes amb vegetació a nivell de terra, com el passeig de Sant Joan i la Diagonal. El tercer són els parcs patrimonials o històrics de la ciutat.