Crisi hídrica

Catalunya esperarà per prémer el botó d’emergència per sequera

Catalunya esperarà per  prémer el botó d’emergència per sequera

RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Una de les principals qüestions que centren l’acció del Govern en la tornada a la feina després de les festes és la sequera. Durant les pròximes setmanes, si no hi ha canvis inesperats, l’Executiu català haurà de prémer el botó d’emergència, és a dir, la llum vermella del semàfor, per a la majoria de la població (Barcelona i la seva àrea, Girona i totes les comarques proveïdes per les reserves dels rius Ter i Llobregat).

La situació preocupa el Govern i en especial la Conselleria d’Acció Climàtica, ja que la declaració d’aquest nou escenari (ara mateix només vigent a 37 localitats, la majoria a l’Alt Empordà) portarà conseqüències per a la ciutadania i, sobretot, per a l’economia. Per aquesta raó, segons detallen a EL PERIÓDICO fonts del departament liderat per David Mascort, els dirigents pretenen esperar tant com puguin per fer la declaració de l’estat d’emergència.

La dràstica decisió es prendrà quan els embassaments del Ter i el Llobregat baixin fins al 16% de la seva capacitat. En aquests moments, es troben al 17,2% (una situació una mica millor que la del conjunt dels embassaments de les conques internes), així que la setmana que ve encara serà aviat per abordar l’emergència, la nova fase en què s’està treballant des de fa diversos mesos.

Notícies relacionades

A l’espera de pluges

Des de la conselleria precisen que quan aquests pantans arribin al 16,9%, encara no serà necessari fer el pas. Es pot esperar fins que estiguin aproximadament al 16,5%. Per als pròxims dies estan previstes algunes pluges que no serviran per solucionar la sequera ni aconseguiran omplir els embassaments, tret que hi hagi precipitacions abundants. No obstant, en el si del Govern, no descarten retardar l’emergència, tot i que sigui una sola setmana, si els pantans recuperen una mica d’aigua i acumulen una mica més dels actuals 106 hm3.