Mor a Alaska el primer os polar per grip aviària

L’animal es podria haver infectat mentre burxava els cadàvers d’ocells malalts en plena expansió del virus per les zones més remotes del planeta.

Mor a Alaska   el primer os polar per grip aviària
2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Un os polar ha mort després de contraure el virus de la grip aviària a Alaska. La mort de l’animal, que va tenir lloc el mes de desembre passat, ha sigut confirmada aquesta setmana pel departament de conservació ambiental d’aquest estat dels EUA. Segons informa el diari The Guardian, es tracta de la primera mort amb confirmació d’un os polar per aquest virus, tot i que «és possible que hi hagi moltes més morts no detectades».L’explosió d’aquesta malaltia ja ha matat milions d’aus i milers de mamífers arreu del món i, segons alerten els experts, s’està expandint cada vegada més ràpid fins i tot a les zones més remotes del planeta. Només a Alaska ja s’han ratificat morts d’àguiles calbes, guineus i gavines per aquesta malaltia infecciosa.

L’últim gran brot de grip aviària causat pel virus H5N1 va esclatar el 2021 i, des d’aleshores, s’està expandint arreu del món. Fa dos anys que es van detectar els primers casos de la malaltia al nord del continent americà. «S’ha detectat a l’Antàrtida i dalt de l’Àrtic, fins i tot entre mamífers. Es tracta d’una cosa horrible», explica la biòloga Diana Bell en declaracions al diari britànic. «Ja no estem parlant d’una malaltia d’ocells de corral. La mort d’una espècie gran i carismàtica com l’os polar hauria de cridar l’atenció sobre la pandèmia que està causant aquest virus», afegeix l’especialista davant el succés confirmat aquesta setmana.

Espècies més vulnerables

L’os polar infectat per aquest virus va ser trobat ja mort als afores de la localitat d’Utqiagvik. Les primeres anàlisis apunten que aquest animal es podria haver infectat mentre burxava els cadàvers d’aus malaltes. La mort d’aquest animal, així com la sospita d’altres no detectades, preocupa encara més a causa de la delicada situació que viuen aquests mamífers. En aquests moments, els ossos polars destaquen entre les espècies més vulnerables a l’extinció a la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN). S’estima que tan sols queden entre 20.000 i 30.000 exemplars al món.

Fa mesos que la comunitat científica alerta del perill que suposa l’expansió d’aquest virus altament infecciós. En primer lloc, perquè s’està expandint d’una punta a una altra del globus, arribant fins i tot als llocs més remots del planeta. I, en segon lloc, perquè ja està matant milions d’animals arreu del món. Els biòlegs alerten que aquest virus podria causar «un dels desastres ecològics més grans dels temps moderns». Sobretot en cas d’afectar espècies ja per si mateixes en perill d’extinció i amenaçades per l’avenç del canvi climàtic.

Notícies relacionades

També preocupa que aquest virus acabi afectant l’espècie humana. De moment, tan sols s’han detectat un grapat de casos de grip aviària entre humans. Però, tal com adverteix l’Organització Mundial de la Salut (OMS), si el virus es continua expandint no es pot descartar un augment d’aquesta malaltia entre les persones.

En els últims vint anys s’han confirmat un total de 246 casos i 138 defuncions relacionades amb aquesta malaltia. Les autoritats sanitàries afirmen que el risc d’expansió de la grip aviària entre humans continua sent «baix», però demanen vigilar l’evolució d’aquest últim brot de virus infecciós.

Temes:

Alaska