Fenomen inquietant
Preocupació a Interior pel vandalisme a Molins, Manresa o Vic: «No són baralles puntuals, són molt similars»
La direcció dels Mossos d’Esquadra està analitzant al detall i al més alt nivell els episodis violents de l’última setmana que han tingut lloc a Manresa, Molins de Rei, Vic i Amposta, tots en menys d’una setmana. «No volem crear alarma, però ens preocupa i estem posant la lupa en l’assumpte», asseguren fonts de la Conselleria d’Interior, que expliquen que les indagacions les ha assumit directament la prefectura de la policia catalana. També l’equip del conseller, Joan Ignasi Elena, està monitoritzant el fenomen. «Són casos molt semblants i ens hi hem de dedicar. No estem parlant de baralles puntuals», expliquen des de la conselleria que dirigeix Joan Ignasi Elena.
A la ment hi ha el record delsincidentes violents de la Mercè del 2022, quan un jove va morir apunyalat i un grup de joves van calcinar motos i bicis i va assaltar comerços a Sants.
«Això sobrepassa l’àmbit local. Necessitem una reflexió com a país»
Alcalde de Molins
És important que la policia pugui aclarir alguns dels dubtes que ja es plantegen veïns i comerços dels municipis afectats. ¿Es tracta de bandes juvenils organitzades? ¿Hi ha convocatòries a les xarxes socials?
Els municipis comencen a reclamar una resposta integral al fenomen. «Això sobrepassa l’àmbit local i ens supera als ajuntaments. Necessitem una reflexió com a país i tractar aquesta realitat amb una altra fórmula i combatre-la des d’una altra perspectiva», remarca Xavi Paz, alcalde de Molins i vicepresident de l’Associació de Municipis de Catalunya (ACM).
Paz parla des de l’experiència d’aquest diumenge, quan la festa major de Molins va acabar amb greus disturbis protagonitzats per desenes de joves encaputxats que van destrossar quatre comerços, van incendiar contenidors, van muntar barricades i es van enfrontar a la policia. De moment, hi ha un detingut i dos identificats. Cap d’ells és veí de Molins.
A Vic, una baralla multitudinària amb armes blanques ha acabat amb quatre ferits aquest dissabte.
El cap de setmana anterior, va ser Manresa l’escenari d’una batalla campal entre dos grups de joves. Alguns d’ells eren menors escolaritzats al municipi. La policia va detenir 11 persones, entre elles vuit menors. En tots els casos, hi ha investigacions obertes.
«A la deriva»
En el debat hi han intervingut també sindicats policials, que han advertit que disturbis com els de Molins o baralles multitudinàries i atacs amb navalles aniran a més si no s’hi posa remei, per la sensació d’impunitat que segons el seu parer hi ha després d’anys que s’hagi qüestionat, diuen, la tasca de les forces de seguretat a Catalunya.
En declaracions a Efe, el portaveu del sindicat Fepol, Toni Castejón, ha denunciat que el «vergonyós» silenci polític sobre aquests fets ha «normalitzat» aquest tipus de situacions i ha advertit que s’està anant «a la deriva», ja que aquests conflictes seran cada vegada més complicats de resoldre.
Els sindicats policials atribueixen a la sensació d’impunitat que l’incivisme «degeneri» en disturbis greus
Castejón ha remarcat que els policies no només no reben suport polític, sinó que se’ls «ignora», després d’anys de qüestionar la seva tasca públicament i de llançar a la societat el missatge que «tot val» i que aquest tipus d’actes no tenen un dur retret penal, i davant d’això han detectat un «increment brutal de la violència» al carrer després de la pandèmia.
Així mateix, ha assegurat que incidents com els de Molins de Rei poden passar ara a qualsevol lloc, en un context a més que considera que el model d’ordre públic durant les nits ha quedat «obsolet», de manera que una patrulla de seguretat ciutadana per si sola no pot fer front a determinades situacions sense comptar amb el suport dels antiavalots de les unitats Brimo o Arro.
Per la seva banda, el portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), David Miquel, ha explicat que s’ha arribat a aquesta situació, que no és un «fet aïllat», per la sensació d’impunitat i la falta de valors socials, que han provocat que l’incivisme «degeneri» en casos més greus, i per posar constantment en qüestió el concepte d’autoritat policial.
Notícies relacionadesEs tracta d’un «còctel» que, segons Miquel, facilita que cada vegada hi hagi més violència al carrer, i davant aquest fet creu que convé «mà dura», perquè el càstig per aquests disturbis o pels atacs a la policia sigui més elevat, i també plantejar-se el debat sobre si el fet que alguns menors delinqueixin com a adults hauria de comportar que assumissin les mateixes responsabilitats penals.
Des del sindicat USPAC, Albert Palacio ha recordat que fa anys que avisen que aquest tipus d’incidents anirien a més i ha advertit que cada vegada seran més freqüents i més greus si no s’hi posa remei i des de les administracions no s’adopten mesures, entre les quals donar més suport i eines a la policia.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Daniel Limones El cap policial d’Esplugues, nou director general de Policies Locals
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- quo vadis barcelona Salvador Alemany: «Vam perdre el pols per afrontar aquesta crisi»
- Dues mirades Corinna i les flors