«Tot un èxit»: el simulacre d’alerta per emergència arriba al 90% dels mòbils de Barcelona

ALBERT SEGURA / ACN

2
Es llegeix en minuts
Marina Tovar

Les proves del sistema d’alertes de Protecció Civil a mòbils de Barcelona han sigut «tot un èxit», en paraules del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Després dels dos primers simulacres –el primer a les deu del matí a la zona nord de l’àrea de Barcelona (Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet) i a les onze a la ciutat de Barcelona–, a prop del 90% dels usuaris amb ‘smartphone’ n’han rebut l’alerta.

L’objectiu d’aquest simulacre, segons Elena, s’ha complert. D’una banda, s’havia de comprovar que el dispositiu funciona i, de l’altra, «comunicar l’existència d’aquest sistema». El conseller ha recalcat en la compareixença davant els mitjans de comunicació que aquest sistema d’avís només s’utilitzarà per enviar «missatges clars i excepcionals», i que no es tracta d’un servei d’informació. A Catalunya, ja es va utilitzar a principis de setembre per confinar els ciutadans d’Alcanar a causa de les fortes inundacions.

Cinc milions de ciutadans

En els quatre simulacres programats aquest dijous, s’ha arribat a aproximadament cinc milions de ciutadans. En només els dos primers assajos –Barcelona ciutat i zona nord de l’àrea barcelonina– ja s’havia arribat a tres milions de dispositius. Des de Protecció Civil també valoren, contents, els resultats de la prova i valoren de manera molt positiva aquesta eina. «Pot ser molt útil en un moment d’emergència i catàstrofe».

Des d’Interior també es valora positivament l’abast del sistema. «Abans només arribàvem a una part de la població a través dels mitjans de comunicació, el salt és enorme», explica el conseller, que ha assegurat que es continuarà treballant per arribar al 100% dels telèfons mòbils.

Incidències i notificacions

A prop del 10% dels usuaris no han rebut l’alerta, segons dades de les companyies telefòniques i de l’enquesta creada per Protecció Civil i la Conselleria d’Interior. Els motius, han avançat, poden ser diversos: ser en una zona de poca cobertura, que en el moment de l’alerta no es trobin a la zona, tenir el telèfon en mode avió o apagat o, el més comú, no tenir activat el sistema de notificacions d’alerta.

Tots els mòbils de les noves generacions tenen activat aquest sistema per defecte, però en els dispositius més antics cal accedir a notificacions i donar permís perquè aquest tipus d’alertes puguin arribar. Elena ha assegurat que, gràcies a aquest simulacre, «molta gent que no ha rebut l’avís ara s’està activant aquestes notificacions».

500 trucades al 112

Notícies relacionades

El conseller també ha agraït a les escoles, institucions, associacions, empreses i mitjans de comunicació la important tasca de divulgació d’aquesta alarma. Arran d’això, ha assegurat, la gran majoria de ciutadans ja hi estaven preparats. Dels tres milions de persones que han rebut l’alerta en els dos primers simulacres, només 500 han trucat al 112. Lamateixa xifra que en la prova de Girona, tot i que allà la població és molt inferior.

Finalment, Protecció Civil i la Conselleria d’Interior han volgut recordar la importància de fer l’enquesta per saber si s’ha rebut l’alerta o no. Es pot trobar a internet amb una simple recerca o a les xarxes socials de Protecció Civil. L’enquesta ja l’han fet més de 5.000 usuaris i consta de dos o tres preguntes sobre si s’ha rebut el missatge, quin tipus de companyia es té contractada i les característiques del dispositiu.