Tornada al col·le a Catalunya
Uns 1.600 alumnes catalans esperen plaça a FP, amb 14.603 vacants

Una jove aprenent de formació professional, a la Seat. /
Uns 1.600 alumnes catalans tenen pendent l’assignació a una plaça de formació professional (FP) quan ja ha començat el curs, que encara compta amb 14.603 places vacants en el sistema. Són dades que ha donat aquest dimecres la consellera d’Educació, Anna Simó, i que reflecteixen el problema del desajust entre l’oferta i la demanda.
Les xifres reflecteixen el desajust entre oferta i demanda i la orientació insuficient
Els alumnes que esperen plaça no han trobat destí en els estudis que desitjaven però el sistema té places d’FP de sobres. L’orientació insuficient, un dels reptes que té per davant el sistema educatiu català, plana també en aquest escenari. El Departament té en fase d’elaboració un decret d’orientació que ha de venir a pal·liar aquesta llacuna i que forma part del nou mapa de l’FP a Catalunya.
Tots els alumnes de continuïtat han començat el curs amb plaça assignada
Concretament, a FP de grau mitjà hi ha 7.375 places vacants i 959 alumnes han quedat sense assignació, dels quals més de 200 ja s’han matriculat en una altra formació.
En grau superior hi ha 7.228 vacants de primer curs, que quedaran disponibles per a l’alumnat, i 879 alumnes han quedat sense assignació.
En positiu, el Departament ha remarcat que el curs ha començat amb la totalitat d’alumnes de continuïtat de grau mig –els que provenen de l’ESO, Batxillerat o formació per a adults–, amb plaça assignada. Això és 33.857 estudiants. D’aquests, inicialment una cinquantena van quedar sense assignació, però Educació hi va contactar per oferir-los altres opcions i han quedat ressituats.
Els cicles favorits
Els cicles de grau mitjà més reclamats per l’alumnat que ha participat en el procés de preinscripció són Cures Auxiliars d’Infermeria, amb 8.917 sol·licituds; Sistemes Microinformàtics i Xarxes, amb 6.302 sol·licituds; Gestió Administrativa, amb 4.412 sol·licituds; Guia en el Medi Natural i de Temps d’Oci, amb 3.637 sol·licituds, i Electromecànica de Vehicles Automòbils, amb 3.055 sol·licituds.
Els cursos més sol·licitats en grau superior han sigut Educació Infantil, amb 4.161; Administració i Finances, amb 3.853; Integració Social, amb 2.954; Màrqueting i Publicitat, amb 2.117, i Laboratori Clínic i Biomèdic, amb 2.064 sol·licituds.
En la presentació del curs 23-24, Simó ha destacat la incorporació de 698 professors nous a FP, que compta amb una plantilla de 81.355 docents per a aquest curs, així com una oferta d’FP més alta, més alumnat i increment de grups en els graus més reclamats, entre altres millores, per enfortir l’FP, que té «un rol estratègic» per al Govern.
Pendent queda l’equiparació salarial del professorat d’FP amb el de secundària. Un tema no menor que repercuteix en la disponibilitat de docents d’aquests estudis.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- El nou pontificat El nord-americà Lleó XIV, un Papa per bastir ponts al diàleg
- Nou pontificat El Papa defensa en la seva primera homilia una Església que faci front als que la ridiculitzen i menyspreen
- IRPF Compte amb llençar les teves declaracions d’hisenda d’anys anteriors: poden investigar-les
- Dia d’Europa Illa reclama reforçar la UE davant les «amenaces» dels aranzels i la guerra a Ucraïna
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Obertura de diligències La Fiscalia Europea investiga per malversació el supercomputador quàntic de Barcelona impulsat per Sánchez