Els peixos empetiteixen pel canvi climàtic segons un nou estudi
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Analitzar la mida de les plantes o els animals pot semblar un detall sense importància, però és clau per a la preservació dels ecosistemes. La pèrdua d’organismes grans comporta conseqüències per a les cadenes tròfiques i les poblacions de milers d’espècies. Basant-se en aquestes afirmacions, un grup d’investigadors ha analitzat la mida dels cossos de plantes i animals i ha descobert que els peixos s’han encongit any a any. Actualment són més petits del que eren set dècades enrere.

Les conclusions s’han publicat a la revista ‘Science’. Els autors consideren que els canvis en la biodiversitat han tingut un paper clau: «El nostre estudi suggereix que aquestes variacions en els ecosistemes no només produeixen la reorganització de les espècies sinó també les característiques d’aquests éssers vius». És a dir, els animals s’adapten al canvi global amb tota mena de modificacions que poden incloure canvis en els seus trets.

Notícies relacionades

Segons l’estudi, no es pot afirmar que la tendència decreixent afecti els cossos de totes les espècies. Cal analitzar-ho població per població. A l’àrtic, per exemple, hi ha espècies que augmenten de mida. De tota manera, la tendència general és decreixent. I en concret, de 1960 al 2020, els peixos s’han empetitit. ¿I quins en són els motius principals?

Segons els investigadors, hi ha tres raons principals: el canvi climàtic, els canvis en l’hàbitat i el fet que els predadors acostumin a preferir individus grans. Aquest canvi de mida, en molts casos, no ha significat un declivi poblacional de l’espècie, que ha mantingut un nombre d’exemplars similar, però de menor mida.