1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Les temperatures ja han superat els 40º aquest dilluns a Catalunya en alguns punts de les comarques de Lleida i l’Ebre. Però el que més destaca d’aquest episodi de calor (que ja es pot catalogar com a ‘onada de calor’) són les temperatures mínimes, a la nit en molts llocs no baixaran de 25º, i la persistència d’aquest pic de calor elevada, que durarà com a mínim fins divendres, segons ha advertit el Servei Meteorològic de Catalunya.

La irrupció càlida procedent de l’Àfrica, que està afectant molts punts d’Europa, és la primera onada de calor oficial d’aquest estiu, ja que fins al moment, els episodis de calor extrema superaven els llindars màxims establerts però no ho feien durant tres dies consecutius. Es tracta d’una xafogor tardana, que arriba ja durant la segona meitat d’agost i que provocarà temperatures de més de 40º a la zona de Lleida durant cinc dies consecutius.

Mínimes de rècord

El Meteocat avisa que és probable que sigui una de les quinzenes d’agost més càlides registrades a Catalunya. Els 36,6º registrats aquest matí per l’Observatori Fabra de Barcelona superen els registres d’ahir, tot i que encara queda dia per davant. A la resta de la ciutat ja hi ha màximes d’entre 33º i 35º.

L’onada de calor acaba de començar i la Generalitat ja ha advertit que a Catalunya pot durar almenys fins divendres. En el que portem de l’estiu, hi ha hagut diversos episodis de calor extrema, però no s’han arribat a catalogar com onades de calor ja que no s’han mantingut en el temps.

Notícies relacionades

En aquests dies no està previst superar els rècords de temperatura arribats en anteriors pics de calor d’aquest estiu. No obstant, les altes temperatures es mantindran de manera constant al llarg de tota la setmana.

Fins al moment s’han arribat als 39,8º a Aldover, als 39,5º a Vinebre, Espolla i el Montmell, als 39,4º a Orís, als 39,4º a Santa Coloma de Farners i als 39,1º a Benissanet. La calor està afectant el litoral, el nord, les comarques de Lleida i les del sud de Catalunya. Les zones on no s’estan registrant temperatures tan altes són les comarques pirinenques.