Eris, la nova variant de la covid, també emergeix a la Xina
2
Es llegeix en minuts
EFE

La subvariant EG.5 del coronavirus, o Eris, ha emergit com el cep més freqüent del virus a la Xina i representa el 71,6% de les infeccions per covid-19 al país durant aquest mes, ha informat avui el diari estatal China Daily.

Les dades, presentades aquest cap de setmana pel Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC) de la Xina, assenyalen un augment d’infeccions per aquesta subvariant del 0,6% respecte al mes d’abril.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va catalogar EG.5 com una variant d’interès. Tot i això, no ha assenyalat que representi una amenaça major en comparació amb altres ceps.

Aquelles persones que van resultar infectades amb la subvariant XBB de la variant òmicron entre l’abril i el juny podrien tenir certa immunitat davant EG.5.

Segons l’organisme sanitari del gegant asiàtic, fins al moment, la propagació d’EG.5 no ha exercit una pressió significativa sobre el sistema hospitalari del país, i és poc probable que condueixi a brots massius.

«No existeixen proves concloents que suggereixin que EG.5 pugui generar símptomes greus», va afirmar el CDC.

No obstant, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va advertir a principis d’agost que, si bé el risc general és baix, la propagació global d’EG.5 podria contribuir a un augment en els casos de covid en diferents parts del món.

Risc de mort

«No hi ha dubte que el risc de mort o de casos greus ara és molt menor que fa un any, per la creixent immunització de la població gràcies a les vacunes i les infeccions, però malgrat la millora, l’OMS continua considerant alt el risc de la covid en la salut pública», va afegir l’expert etíop.

Tot i que el mateix Tedros va declarar el final de l’emergència internacional per covid-19 el 5 de maig, avui ha remarcat que «el virus continua circulant a tots els països, continua matant i mutant».

Notícies relacionades

Des de l’inici de la pandèmia a finals del 2019, l’OMS ha comptabilitzat més de 768 milions de casos de la malaltia a tot el planeta, 6,9 milions dels quals mortals, cosa que converteix la crisi sanitària en una de les més greus des de la causada per la grip el 1918.

En comparació amb els pitjors moments de la pandèmia, en els quals es van arribar a reportar més de 20 milions de casos setmanals a nivell global (a començament del 2022 amb la variant òmicron), només es van reportar uns 10.000 contagis a Europa i 20.000 a Amèrica durant l’última setmana de juliol, tot i que les xifres encara van ser relativament altes a Àsia-Pacífic (288.000 positius).

Temes:

Xina Coronavirus