Primer gran foc de l’estiu

Els bombers donen per controlat l’incendi de Portbou, després de cremar 600 hectàrees

Les flames han fet malbé la planta d’osmosi de Colera, que recomana als veïns no utilitzar l’aigua de l’aixeta per beure ni per cuinar

El pastor que va passar la nit a l’incendi de Portbou: «No podia deixar morir les meves cabres»

Incendis a Catalunya: última hora del foc forestal a Portbou i Colera, en directe

2
Es llegeix en minuts

Els Bombers han donat per controlat aquest matí l’incendi de Portbou i Colera –que ja ha cremat gairebé 600 hectàrees– després que la tramuntana hagi afluixat aquesta matinada. Durant la nit, una trentena de dotacions han repassat el perímetre i han apagat alguns troncs que encara fumejaven. Per poder donar-lo per extingit, 15 dotacions terrestres es mantindran sobre el terreny. La investigació sobre l’origen de l’incendi continua oberta.

Les dotacions s’han repartit, informen des del cos d’emergències, en tres punts emplaçats estratègicament per arribar ràpidament a qualsevol lloc de la zona cremada. També seguiran amb atenció l’evolució de la tramuntana: la previsió apunta uns vents de nord sostinguts de 30 quilòmetres per hora, amb ràfegues puntuals de 60.

Sense punts calents

D’altra banda, consideren que l’extensió cremada ja no presenta cap punt calent. Durant aquest dilluns, els efectius començaran a recollir algunes de les línies d’aigua que han permès arribar a tots els punts de l’incendi i en delimiten el perímetre.

La carretera N260, que des de divendres es mantenia tallada entre Portbou i Llançà arran del foc, s’ha reobert al trànsit aquest matí cap a les 10 hores. Des de dissabte es permetia circular amb restriccions i el trànsit només estava obert a veïns i treballadors. Hi ha controls policials per certificar-ho.

L’incendi de Portbou i Colera es va donar per estabilitzat dissabte a la nit després de cremar unes 573 hectàrees dels dos municipis. Aquest foc forestal va obligar a confinar Portbou, Colera i algunes urbanitzacions de Llançà.

Investigació oberta

Els Agents Rurals, que continuen indagant en les causes de l’incendi, han acotat l’inici del foc a la pista que porta al pantà de Portbou. Tenen clar que no va començar per causes naturals i que darrere hi ha la mà de l’home.

Es pot recordar que aquest dilluns encara hi ha algunes zones de Girona –24 municipis de l’Alt i el Baix Llobregat– on continua activat el Pla Alfa en nivell màxim per perill d’incendi. Això representa que es mantenen les restriccions d’accés al parc natural del cap de Creus, el massís del Montgrí i el paratge natural de l’Albera.

Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT).

A Colera, sense aigua per beure

Notícies relacionades

L’incendi, a més, ha fet malbé la planta d’osmosi de Colera, que recomana als veïns no utilitzar l’aigua de l’aixeta per beure ni per cuinar. En un bàndol, l’Ajuntament alerta que s’han detectat uns valors de clorurs (sal) superiors als límits establerts i demana que només s’utilitzi per a les dutxes i per rentar roba i estris. «A causa de la situació d’emergència que hem viscut aquest cap de setmana amb el virulent incendi que ha afectat el municipi, s’ha utilitzat un volum molt alt d’aigua i, ja que partíem ja d’una situació de sequera extrema, en data d’avui s’ha agreujat la situació», assegura el consistori en el comunicat.

D’altra banda, a Portbou, la companyia Telefónica continua treballant per tornar el servei de fibra òptica, connexió a internet per cable i la línia de telèfon fix al municipi. El servei va quedar afectat per l’incendi i la companyia espera resoldre la incidència aquest mateix dilluns.