Resolució judicial

En llibertat l’exmonitor del Liceu Francès, malgrat els «indicis» de quatre agressions sexuals

Presó per a l’exmonitor del Liceu Francès acusat de quatre agressions sexuals a nens

L’exmonitor de Liceu Francès acusat d’agredir sexualment nens ja suma quatre denúncies

En llibertat l’exmonitor del Liceu Francès, malgrat els «indicis» de quatre agressions sexuals
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exmonitor de menjador del Liceu Francès de Barcelona Samuel R. R., acusat de la presumpta l’agressió sexual de quatre nens, ha sigut posat en llibertat, malgrat l’existència d’«indicis de criminalitat» contra ell, segons la interlocutòria de l’Audiència de Barcelona que va ordenar la seva excarceració i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El tribunal esgrimeix que no comparteix els arguments del jutge d’instrucció sobre el risc de reiteració delictiva. En la seva resolució, els magistrats afirmen que «no és més gran la reincidència en els delinqüents sexuals de la qual pot tenir lloc» en altres delictes i recriminen que el togat no hagi utilitzat altres raonaments, com el tipus de delicte, la gravetat de la pena i el possible risc de fuga. Això sí, a partir d’ara, l’imputat s’ha de presentar cada 15 dies al jutjat, no pot acostar-se als menors i se li ha retirat el passaport.

El jutge que investiga les presumptes agressions sexuals, Joaquín Aguirre, va acordar l’ingrés a presó de Samuel R. R. l’1 de juny, després de la petició de la fiscalia i de les acusacions particulars. «Les declaracions dels nens que figuren en l’atestat policial i els àudios aportats pels pares amb les manifestacions» dels menors «permeten atribuir-hi credibilitat», remarcava. Afegia que en el relat dels nens hi havia coincidència d’horaris, ja que els fets van passar «en l’esbarjo, al migdia, i a la zona adjacent al pati, però amb certa privacitat». Segons la seva opinió, hi havia una «conducta pedòfila».

L’Audiència de Barcelona està d’acord en «la base indiciària» que hi ha en aquest moment «embrionari» de la investigació i que, puntualitza, no només es deriva de les declaracions dels menors. No obstant, la controvèrsia es basa en el risc de reiteració delictiva, un altre dels requisits per dictar la presó provisional, així com el raonament del jutge per aplicar-la.

Les escoles catòliques

El tribunal no comparteixen l’afirmació del togat que la reiteració delictiva «és pròpia dels delinqüents sexuals que reincideixen tant durant els permisos penitenciaris com després de la condemna» i critica la seva al·lusió que «els adults interessats sexualment en els nens reiteren la seva conducta durant anys, com passa amb els abusos comesos a les escoles catòliques d’Espanya i l’estranger», segons «la constància documental mediàtica».

Notícies relacionades

L’Audiència de Barcelona considera que aquesta «asseveració, a banda de poc jurídica», no pot ser compartida com a «generalitzada» i resulta «extremadament» injusta per a les «moltes» escoles «en què aquests episodis no han tingut, ni tenen perquè tenir lloc». El tribunal afegeix: «Convertir en regla general l’excepció del que pot passar en alguns centres educatius, a més de perjudicar la imatge pública d’aquestes institucions, no s’ajusta a la realitat».

Els magistrats també rebutgen que la reincidència en els delinqüents sexuals sigui superior en comparació amb altres infraccions penals i es refereixen a una anàlisi sobre aquesta matèria del Centre d’Estudis de Catalunya exposat per la defensa en el seu recurs. «Podria haver utilitzat altres raonaments per sustentar la finalitat que justifica l’adopció de la mesura imposada», remarquen. Aquesta «absència», diuen, els «obliga», malgrat «l’existència dels indicis de criminalitat», a considerar el plantejament de l’advocat de l’exmonitor i deixar sense efecte la presó provisional. La interlocutòria és del 30 de juny. Samuel R. R. ha estat 30 dies empresonat.