El futur hospital del Vallès Occidental crearà un barri

L’equipament dependrà del Parc Taulí de Sabadell i donarà servei a Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia i Barberà del Vallès.

El futur hospital del Vallès Occidental crearà un barri

clÀudia mAs

2
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Just al costat d’un abocador il·legal, el que avui és un solar desolat es transformarà en un nou barri situat entre Cerdanyola, Montcada i Ripollet. L’epicentre d’aquest desenvolupament serà l’Hospital Comarcal del Vallès Occidental, també anomenat Ernest Lluch, que donarà lloc a una revolució urbanística a la zona amb la construcció de 753 noves vivendes. A més, el nou enclavament acollirà centres comercials, oficines, centres religiosos i escoles, entre altres equipaments privats encara per definir, segons consta en els estudis adjunts a la modificació urbanística que dona llum verda a l’hospital.

Perquè el projecte sigui viable, el Consell Metropolità de l’AMB ha d’aprovar definitivament la modificació del Pla General Metropolità, que ja va ser aprovada inicialment al gener i, actualment, està en procés d’exposició pública i al·legacions. "El motor de la transformació urbanística serà l’hospital", detallen fonts de l’AMB a aquest diari.

A partir de la construcció del centre sanitari també està previst el desenvolupament de zones verdes, carrils bici, passos de vianants i rotondes a l’actual carretera urbana N-150 que, a efectes pràctics, funciona encara com a interurbana. Aquesta es projecta com una futura avinguda metropolitana, també denominada avinguda del Vallès, que anirà des de Montcada fins a Barberà Vallès amb l’objectiu de pacificar-la. De fet, la previsió és reduir la intensitat mitjana diària (IMD) de trànsit de l’N-150 en un 12%, convertint la via en l’eix central de la nova planificació urbana, almenys a 15 anys vista, segons l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), administració que assumeix la competència juntament amb la Generalitat, que s’encarregarà de finançar el nou hospital públic.

Cinc municipis

Notícies relacionades

L’equipament dependrà del Parc Taulí de Sabadell i donarà servei a la ciutadania de Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia i Barberà del Vallès. Això equival a un total de gairebé 180.000 habitants. L’alcalde de Montcada, Bartolomé Egea (PSC), manifesta que és de "vital importància" que es construeixi a causa de l’increment de població de les ciutats de la regió metropolitana i la falta d’equipaments sanitaris a Montcada: "No tenim centres sanitaris a la ciutat i a més l’hospital permetrà dignificar l’entorn del barri de Terra Nostra, amb la construcció d’un barri digne i modern", assenyala. El secunda l’alcalde Ripollet, Luis Tirado (PSC), que va denunciar aquest mateix divendres davant els mitjans de comunicació que es "tracta d’una demanda històrica per part dels veïns del Vallès des de fa més de dues dècades".

L’inici d’obres està previst per al 2027 en la mateixa N-150, just davant del riu Sec. Un dels objectius de la nova avinguda és connectar les ciutats que la travessen. Segons consta en l’estudi de mobilitat, l’espai on es preveu projectar el barri i l’hospital es troben en un entorn d’alta accessibilitat gràcies a les infraestructures que l’envolten, però al seu torn generen barreres significatives amb la resta de l’entorn, creant un "espai orfe", esmenta l’estudi, a causa de la presència del riu Ripoll, el riu Sec i la riera de Sant Cugat, el parc de Collserola i les vies del tren de Rodalies de la línia R4. És a dir, les vivendes que actualment es troben en aquesta zona queden com a nuclis urbans aïllats entre si.