Pluges irregulars

¿Per què a Barcelona no plou com a la resta de Catalunya?

¿Per què a Barcelona no plou com a la resta de Catalunya?
3
Es llegeix en minuts
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El mapa que dissecciona l’últim episodi de precipitacions (des que va començar el mes de maig fins al moment) mostra alguns detalls que criden l’atenció. A les capçaleres dels rius que proveeixen els principals embassaments ha plogut intensament, també a les comarques de muntanya, a la Catalunya central i a la zona prelitoral, l’últim exemple són les pluges torrencials d’aquest dimarts a Terrassa.

No obstant, a Barcelona i la zona costanera no ha plogut com a la resta de Catalunya. ¿Però per què ha passat això? Hi ha diverses explicacions.

«Quan ens acostem a l’estiu, és molt habitual que la pluja no arribi en forma de gran front, sinó que es manifesta a través de ruixats irregulars», explica Aleix Serra, responsable de l’equip de control de qualitat del Servei Meterològic de Catalunya (SMC).

«El que ha passat és que el que al matí és un dia assolellat i d’altes temperatures es va convertint en un dia ennuvolat. A la tarda, finalment, apareixen les precipitacions», prossegueix Serra. Aquest fenomen, que segons les dades del SMC s’ha anat repetint al llarg del mes de maig i des d’inicis de juny, és més efectiu i habitual en zones de muntanya i interior. No tant en llocs costaners com Barcelona.

Aigua freda

De vegades, aquests nuclis plujosos es van movent i acaben arribant a la platja, però aquesta vegada no ha sigut així: «O bé s’han quedat estàtics sobre un mateix lloc o directament han circulat en paral·lel a la costa, gairebé sense arribar a descarregar».

«L’aigua no està prou calenta perquè es formin les tempestes habituals a la costa»

Aleix Serra, Servei Meteorològic de Catalunya

Les dades confirmen aquest contrast: mentre que a Barcelona s’han acumulat uns 30 mm, en zones de muntanya s’han acumulat gairebé 300 mm, 10 vegades més quantitat de pluja.

¿La temperatura del mar hi té alguna cosa a veure? Serra considera que sí, però simplement és un factor més: «Normalment, en ple estiu, quan la temperatura de l’aigua és bastant alta, es formen pluges fàcilment. Aquests dies, l’aigua encara no està prou calenta, fet que no afavoreix la formació de núvols de pluja».

Previsió per a l’estiu

A l’interior, en canvi, el sol sí que ha escalfat l’ambient: «Això ha possibilitat aquest tipus de núvols que es creen pel cicle diürn del sol». El Servei Meteorològic de Catalunya ha publicat en les últimes hores la previsió per als tres pròxims mesos: tot i que encara volen ser cauts perquè hi pot haver molts canvis, auguren un estiu més plujós del que és habitual».

«És possible que tinguem un estiu més plujós del que és habitual, però tampoc es pot esperar gran quantitat d’aigua»

Aleix Serra, Servei Meteorològic de Catalunya

Notícies relacionades

«Això seria positiu per combatre la sequera. «Per molt que plogui més de la mitjana, no es pot esperar un estiu ple de pluges», matisa Serra.

També s’espera que les temperatures siguin més altes del que és habitual. No obstant, no està previst batre els rècords de l’últim estiu: «És difícil que tinguem uns mesos tan calorosos com els del 2022, tot i que hi pot haver onades de calor importants, evidentment. El que sí que és probable és que siguem davant un estiu més calorós del que és habitual, però ja fa anys que ens hem acostumat a aquest tipus de previsions».