Pantans al 28%

La sequera segueix malgrat les pluges: «Hi ha municipis que no han informat sobre el seu consum»

La sequera segueix malgrat les pluges: «Hi ha municipis que no han informat sobre el seu consum»

David Aparicio

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Catalunya encara està lluny de deixar enrere l’estat d’excepcionalitat o alerta per sequera. «L’estat de les reserves és d’estabilitat, amb una lleugera millora, gràcies a les pluges d’aquesta última setmana. No obstant, no n’hi ha prou per sortir d’aquests escenaris complexos», assegura la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Avui els pantans han arribat oficialment al 28%.

Les diferents fases del pla de sequera, impliquen unes restriccions en el consum, que, com va avançar EL PERIÓDICO, alguns ajuntaments estan incomplint. Davant aquesta situació, el Govern assegura que aquest mes presentarà les dades sobre el consum d’aigua de cada municipi.

«Hi ha municipis que encara no han donat la informació», ha anunciat Plaja. Des de l’executiu, expliquen que les dades són complexes i que requereixen una anàlisi individualitzada: «Cada poble té les seves característiques».

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

/ ACN / Bernat Vilaró

«Encara no puc donar la data exacta, però la voluntat del Govern és publicar aquesta informació al més aviat possible», afirma Plaja. Si tot va com està previst, serà al llarg d’aquest mes de juny.

El nou conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, considera que seria «arriscat» donar ara aquesta informació, quan encara queden alguns detalls per analitzar. Una de les dificultats a l’hora de recopilar dades ve provocada pel fet que a Catalunya hi hagi més de 1.000 empreses encarregades del subministrament d’aigua.

Diàleg polític

El que encara trigarà a arribar són les multes per a les ciutats que es passin de la ratlla a l’hora de consumir aigua. Primer s’ha d’obrir la convocatòria d’ajudes de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè els municipis facin reparacions a la xarxa de distribució. Quan això s’hagi fet, els ajuntaments que incompleixin i no s’hagin presentat a la convocatòria podran rebre sancions.

«La cosa no va de posar sancions, sinó de conscienciar tothom perquè se’n faci un ús racional»

David Mascort, conseller d’Acció Climàtica

¿I això quan passarà? «Publicarem les bases de les ajudes de l’ACA més o menys d’aquí dues o tres setmanes», assegura Mascort. Per tant, al juliol es podria oficialitzar la convocatòria d’aquestes subvencions. No obstant, per al nou conseller les multes no són el més important: «La cosa no va de posar sancions, sinó de conscienciar tothom perquè se’n faci un ús racional. Es posa el focus en els municipis, però l’aigua la consumeixen els veïns, les indústries...».

Notícies relacionades

Si no hi ha canvis d’última hora, el dia 26 de juny el Govern convocarà la Taula Nacional de l’Aigua. «La idea és celebrar una trobada amb els actors de qui depenen tots els usos de l’aigua, per després aprovar el pacte de l’aigua», detalla Mascort.

Sobre l’entesa amb els partits que no estan en el Govern, el conseller, que va participar en les últimes negociacions com a secretari general d’Acció Climàtica, espera que hi hagi un esperit d’acord: «Espero que la resta de formacions polítiques continuïn ajudant. En tot el que no eren sancions, vam aconseguir posar-nos d’acord. Cal mantenir aquesta línia».