On Catalunya

Medi ambient

Banderes negres per contaminació: ¿quines platges de Catalunya són les assenyalades?

Banderes negres per contaminació: ¿quines platges de Catalunya són les assenyalades?

ZOWY VOETEN

6
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Ni verdes, ni grogues ni vermelles. Ecologistes en Acció, una de les entitats ambientals més importants del país, atorga cada any una bandera negra per a cada província. Les platges no sempre s’escullen per contaminació a l’aigua o abocaments residuals.

En alguns casos s’assenyalen platges per mala gestió, turistificació extrema, urbanització, pèrdua de biodiversitat o contaminació lumínica. «Pretenem que els responsables reaccionin i canviïn la seva manera d’actuar davant aquests espais», expliquen des de l’entitat. Deixen en l’aire una pregunta: «¿Com seria una platja, si ningú la visités

Insisteixen també que les platges triades són només un exemple de la mala gestió o la contaminació: «No és que siguin les úniques platges en mal estat de cada província. Però les aprofitem per cridar l’atenció de l’Administració i la ciutadania».

Gossos i aiguamolls

Un cas paradigmàtic i no tan habitual és el d’A Calzoa, una platja de Vigo. Des de fa uns anys, les autoritats la van transformar en una platja per a gossos, fet que, segons Ecologistes en Acció, ha provocat una greu regressió de l’ecosistema. A Calonge (Baix Empordà), s’ha fet una cosa semblant.

«Pretenem que els responsables reaccionin i canviïn la seva manera d’actuar davant aquests espais»

Ecologistes en Acció

«A Calzoa està al costat d’un valuós aiguamoll. Té una riquesa biològica excel·lent, molt millor que qualsevol altra platja del municipi, amb espècies d’aus protegides. És també un espai vital per a les llúdries, que utilitzen aquesta platja en els seus desplaçaments entre el riu i el mar», explica Ana Prado, portaveu de l’entitat.

No obstant, això ha canviat: «Ara la presència de llúdries és anecdòtica, diverses espècies d’ocells migradors han desaparegut i les aus han d’estar constantment fugint i aixecant el vol». Des de la plataforma, consideren que aquestes iniciatives per crear platges canines són un error, ja que se solen situar en platges poc turístiques, per tant, amb més riquesa ambiental.

Banderes catalanes

A Catalunya, hi ha sis platges assenyalades, dues per província, per part de l’associació ecologista. S’han escollit per una suposada mala gestió i també per contaminació. Aquestes són les sis zones costaneres que han rebut una bandera negra.

Delta de l’Ebre

S’assenyalen les platges del delta per mala gestió, principalment per la falta d’aigua dolça després de la retallada de la dotació d’aigua que reben els arrossaires per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Els ecologistes parlen d’una «mala gestió generalitzada», a més dels efectes de la crisi climàtica. Al delta, l’aigua dolça és un recurs cada vegada menys habitual i la salubritat (barreja d’aigua dolça i salada) de les badies està en risc.

L’entitat rebutja els transvasaments a què s’ha sotmès el riu i exigeix que els cabals arribin a les zones deltaiques per assegurar una «biodiversitat indispensable» per mantenir l’ecosistema. Opinen que les retallades d’aigua s’haurien d’aplicar en altres parts i no en el ja malmès delta.

Preventori de la Savinosa, Tarragona

«Un projecte de construcció d’un Hub cultural davant d’aquesta platja amenaça l’espai natural», adverteixen des d’Ecologistes en Acció. Les edificacions a primera línia de costa poden provocar un augment de l’antropització. Fa dècades que entre les platges de la Savinosa i l’Arrabassada hi ha un edifici en ruïnes. És un antic preventori (institució per evitar el desenvolupament de malalties) antituberculosi que va funcionar fins a 1967.

El 2020 es va proposar construir un hotel, una cosa que es va desestimar. Ara, la proposta de ‘hub’ cultural tampoc ha sigut del gust dels ecologistes. Des de la plataforma proposen que l’edifici, propietat de la diputació, s’obri als veïns. Reclamen que es potenciï el valor històric del recinte i que s’enderroquin la resta d’edificacions per potenciar la recuperació de l’ecosistema.

Vallcarca, Sitges

A la platja de Vallcarca es pretén transformar l’antiga cimentera en un complex turístic que segons Ecologistes en Acció pot danyar greument un «ecosistema valuós». Ecologistes en Acció avisa que l’especulació urbanística pot perjudicar la platja i que el que s’hauria de fer és naturalitzar l’espai de la cimentera.

Proposen instal·lar-hi un punt d’educació ambiental (centre d’interpretació o investigació) on es pugui fomentar la sensibilització sobre l’entorn natural. A més, reclamen que es bloquegi qualsevol macroprojecte industrial o urbanístic.

Badalona, exemple de contaminació

Badalona acumula un llarg historial d’episodis de contaminació, tant a la sorra com a les aigües costaneres. Sovint s’hi ha prohibit el bany per bandera vermella per culpa d’aquest motiu. Ecologistes en Acció posa aquest exemple perquè els ajuntaments i la Generalitat hi intervinguin.

Es posa també l’exemple de la platja de Sant Adrià de Besòs, que obrirà aquest any després d’estar dos anys tancada per les altes concentracions de metalls pesants. Badalona, com altres municipis costaners, pateix les pluges torrencials i les llevantades típiques del Mediterrani. A això, segons Ecologistes en Acció, se suma el fet que l’aigua de la pluja tingui dificultats per infiltrar-se als aqüífers, per culpa de la urbanització. Proposen posar en marxa estratègies de descontaminació i regeneració d’aquestes platges tan urbanitzades perquè «la salut pública és en el focus del problema».

Platges de Begur

Aquí també es critica l’excessiu urbanisme al voltant de l’espai natural del cap de Begur. Segons l’entitat, això suposa una greu amenaça cap a l’entorn i la biodiversitat, quan els recursos hídrics ja són escassos en aquesta zona de Catalunya.

Diverses plataformes han denunciat en múltiples ocasions la constant pressió urbanística. Recentment, es va pronunciar també la Fiscalia de Medi Ambient per un possible delicte ambiental per part de l’Ajuntament de Begur, a l’autoritzar certes edificacions. Proposen deixar d’autoritzar noves construccions o urbanitzacions en espais de bosc o d’interès natural.

Golf de Roses

El motiu pel qual Ecologistes en Acció atorga una bandera negra al golf de Roses i les seves platges és la possible creació d’un macroparc eòlic marí. Segons l’organització, aquest projecte avalat pel ministeri podria tenir greus conseqüències sobre la vida marina de la costa de l’Empordà, a més de suposar un empitjorament del paisatge, una cosa que també afectaria les activitats econòmiques de la zona.

La zona on es pretenen instal·lar els aerogeneradors són una zona d’alt potencial per a la conservació de l’ecosistema marí mediterrani.

Notícies relacionades

Les banderes negres d’Ecologistes en Acció arriben una setmana després que l’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) reclamés tancar la platja del Fòrum a Sant Adrià (Barcelona) per mala qualitat de l’aigua, una demanda que l’AEMA repeteix des del 2019.

A més d’aquesta, l’AEMA suma aquest any tres zones més de bany a Catalunya que defensa que s’han de tancar pel mateix motiu. Es tracta de la platja del Rec del Molí, a l’Escala (Girona), part del llac de Banyoles (Girona) i el pantà de la Torrassa, a la Guingueta d’Àneu (Lleida). Així ho recull un informe de l’agència publicat aquest divendres sobre la qualitat de l’aigua de zones de bany amb dades del 2022.