Salut mental

Una dona catatònica desperta després de 20 anys gràcies a un tractament d’immunoteràpia

April Durrell tenia un diagnòstic d’esquizofrènia i psicosi, però un equip mèdic va determinar que la causa origen del seu estat era el lupus

  • Sant Pau avança en la cirurgia per curar la depressió resistent i l’esquizofrènia

  • Les immunoteràpies CAR-T, prometedores en el càncer, s’obren a tractar també el lupus

rjulve37407804 sociedad partes del cerebro181029114612

rjulve37407804 sociedad partes del cerebro181029114612

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La catatonia és una síndrome que apareix en persones amb esquizofrènia i que pot implicar mutisme, immobilitat motriu o catalèpsia. En aquest últim cas, l’afectat jeu immòbil, en aparent mort i sense signes vitals, tot i que en un estat conscient. Aquests episodis poden durar hores, dies, setmanes o fins i tot anys. Aquest és el cas d’April Durrell, una jove dels Estats Units, que ha passat 20 anys en aquest estat catatònic. Però ara, ha despertat, segons explica el diari ‘The Washington Post’ que remarca que el seu cas obre a la psiquiatria noves portes per abordar l’esquizofrènia, un trastorn mental que afecta l’1% de la població mundial i que altera la seva percepció de la realitat.

April Durrell era una universitària brillant, de les que no es dona per satisfeta si no obté un excel·lent. Sense problemes de salut, extravertida i apassionada. Però el 1995 va patir un episodi traumàtic, de què ‘The Washington Post’ no dona detalls per protegir la seva intimitat, que la va portar a ingressar en un hospital psiquiàtric on li van diagnosticar esquizofrènia. April va deixar de comunicar-se, es va tancar en el seu món d’al·lucinacions, dibuixant en l’aire el que semblaven ser operacions de càlcul, parlant sola sobre transaccions financeres i sense poder ni tan sols banyar-se sola. Era incapaç de reconèixer la seva família i no permetia que ningú la toqués.

Va ser una de les primeres pacients que va veure Sander Markx, actual director de psiquiatria de precisió a la Universitat de Colúmbia, que el 2000 encara era un metge resident. «Ella és la pacient més malalta que he vist mai», recorda.

Els seus camins es van tornar a creuar el 2018. Markx, ja amb un equip propi, va reunir un equip de 70 especialistes en neuropsiquiatria, neurologia, neuroimmunologia i reumatologia, per esbrinar què li passava a April. Van descobrir que April tenia lupus, una malaltia autoimmune que estava atacant el seu cervell en àrees sensibles a l’esquizofrènia i la psicosi. Tot i que els símptomes clínics d’April eren d’esquizofrènia, l’equip mèdic va concloure que la causa origen era el lupus, malgrat que la pacient no mostrava altres símptomes físics d’això. Aparentment, el lupus només li estava afectant el cervell.

Notícies relacionades

L’equip mèdic va dissenyar un tractament intensiu d’immunoteràpia per al lupus neuropsiquiàtric. Després d’uns mesos de tractament, April va despertar i va començar a mostrar senyals de recuperació. El 2020, April va ser declarada mentalment competent i va poder deixar l’hospital psiquiàtric on havia passat gairebé 20 anys. Va prosseguir la seva recuperació en un centre de rehabilitació.

Marks es pregunta quants pacients hi haurà que com April s’hagin deixat perdre, considerats incurables. El seu cas pot ser una esperança per a molts malalts mentals que es panseixen en centres de salut mental. Investigadors del sistema de salut mental de l’estat de Nova York han identificat uns 200 pacients que tenen malalties autoimmunes, alguns internats des de fa anys en psiquiàtrics, que es podrien beneficiar del descobriment del doctor Markx. En aquests moments hi ha investigacions en marxa que apunten que processos inflamatoris i malalties autoimmunes són més habituals del que es pensava en pacients amb malalties mentals.