Salut
El cardiòleg Aurelio Rojas aclareix si és millor menjar abans o després d’entrenar
L’expert en salut cardiovascular explica com una correcta alimentació abans i després dels entrenaments és clau per a una bona salut cardiovascular
Aurelio Rojas advierte de los peligros de no llevar una alimentación adecuada para hacer ejercicio /
Els esportistes dediquen temps, energia i esforç a decidir quins aliments consumir abans o després d'entrenar, amb l’objectiu de cuidar-se el cos i el cor. Per això, molts recorren a professionals de la salut per seguir una dieta adequada i optimitzar el seu rendiment.
«El que t’explicaré probablement contradiu tot el que has escoltat», assegura el cardiòleg Aurelio Rojas.
¿Què cal menjar abans i després d’entrenar per cuidar la salut del cor?
El cardiòleg Aurelio Rojas, conegut a les xarxes socials per divulgar sobre la salut del cor i hàbits saludables, ha compartit un vídeo en què explica quins aliments són els més recomanables abans i després de realitzar activitat física per optimitzar el rendiment i protegir el cor.
L’objectiu no és ingerir la quantitat més elevada de menjar possible, sinó menjar millor i en el moment adequat per cuidar la salut metabòlica i cardiovascular.
Abans d’entrenar, energia sense elevar la insulina
Rojas explica que no sempre és necessari menjar abans d’entrenar, només en cas que la sessió sigui llarga, intensa o es realitzi en dejú, ja que poden aparèixer símptomes de mareig o debilitat. «L’important és donar energia sense elevar massa la insulina», assegura. En el cas de necessitar menjar abans d’entrenar, és recomanable fer-ho entre 45 i 60 minuts abans de la sessió.
Entre les millors opcions destaca:
Iogurt o quèfir amb llavors o fruita baixa en sucres (nabius, poma o fruites vermelles).
Plàtan amb un grapat de nous o ametlles.
Pa integral o de sègol amb alvocat o pernil.
Cafè o te verd, sempre que es prenguin amb moderació, ja que «augmenten el rendiment i l’oxidació de greix», tot i que no s’han de consumir a la tarda per no afectar el descans.
Després d’entrenar, reparar
L’especialista recomana esperar entre 45 i 60 minuts després de realitzar exercici per menjar, ja que en aquell temps el cos allibera FGF21, una hormona que activa la reparació cel·lular, millora la sensibilitat a la insulina i protegeix els mitocondris i el cor.
«Durant aquella hora continuem cremant greix i activant els processos de reparació. Menjar just a l’acabar pot tallar aquests beneficis», explica Rojas.
Després d’aquest període, convé reposar nutrients segons el tipus d’entrenament.
De força:
Truita o ous amb verdures i alvocat.
Iogurt o quèfir amb proteïna natural i fruites vermelles.
Arròs o moniato amb peix blau (com salmó, verat o sardina).
Resistència o càrdio llarg:
Civada o pa integral amb plàtan i llavors.
Amanida amb llegums i oli d’oliva verge extra.
Batut de fruites naturals amb iogurt o quèfir sense sucre.
«Petits gestos canvien més la teva salut del que t’imagines», conclou.
- Una ‘Marató’ d’emocions
- "En algun moment hauré de fer el dol"
- Previsió meteorològica Tot el litoral i prelitoral català, en avís groc davant les intenses pluges previstes per a aquest dimarts
- Segona vida (25) / LUIS MILLA "Hisenda em va fer una inspecció quan me’n vaig anar del Barça al Madrid"
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
- Crisi ramadera Catalunya dona per finalitzada la crisi ramadera de la dermatosi nodular, que va obligar a sacrificar unes 3.000 vaques
- 'El segon cafè' de La 2Cat L'editorial de Cristina Villanueva: Quan la corda es trenca
- Cine ‘Romería’, ‘Sirat’ i ‘Sorda’, favorites dels premis Gaudí
- Crisi ramadera Els casos de pesta porcina s’eleven a 26 senglars després de la confirmació de 10 nous positius
- Previsió meteorològica Tot el litoral i prelitoral català, en avís groc davant les intenses pluges previstes per a aquest dimarts
