Salut
El cardiòleg Aurelio Rojas aclareix si és millor menjar abans o després d’entrenar
L’expert en salut cardiovascular explica com una correcta alimentació abans i després dels entrenaments és clau per a una bona salut cardiovascular
Aurelio Rojas advierte de los peligros de no llevar una alimentación adecuada para hacer ejercicio /
Els esportistes dediquen temps, energia i esforç a decidir quins aliments consumir abans o després d'entrenar, amb l’objectiu de cuidar-se el cos i el cor. Per això, molts recorren a professionals de la salut per seguir una dieta adequada i optimitzar el seu rendiment.
«El que t’explicaré probablement contradiu tot el que has escoltat», assegura el cardiòleg Aurelio Rojas.
¿Què cal menjar abans i després d’entrenar per cuidar la salut del cor?
El cardiòleg Aurelio Rojas, conegut a les xarxes socials per divulgar sobre la salut del cor i hàbits saludables, ha compartit un vídeo en què explica quins aliments són els més recomanables abans i després de realitzar activitat física per optimitzar el rendiment i protegir el cor.
L’objectiu no és ingerir la quantitat més elevada de menjar possible, sinó menjar millor i en el moment adequat per cuidar la salut metabòlica i cardiovascular.
Abans d’entrenar, energia sense elevar la insulina
Rojas explica que no sempre és necessari menjar abans d’entrenar, només en cas que la sessió sigui llarga, intensa o es realitzi en dejú, ja que poden aparèixer símptomes de mareig o debilitat. «L’important és donar energia sense elevar massa la insulina», assegura. En el cas de necessitar menjar abans d’entrenar, és recomanable fer-ho entre 45 i 60 minuts abans de la sessió.
Entre les millors opcions destaca:
Iogurt o quèfir amb llavors o fruita baixa en sucres (nabius, poma o fruites vermelles).
Plàtan amb un grapat de nous o ametlles.
Pa integral o de sègol amb alvocat o pernil.
Cafè o te verd, sempre que es prenguin amb moderació, ja que «augmenten el rendiment i l’oxidació de greix», tot i que no s’han de consumir a la tarda per no afectar el descans.
Després d’entrenar, reparar
L’especialista recomana esperar entre 45 i 60 minuts després de realitzar exercici per menjar, ja que en aquell temps el cos allibera FGF21, una hormona que activa la reparació cel·lular, millora la sensibilitat a la insulina i protegeix els mitocondris i el cor.
«Durant aquella hora continuem cremant greix i activant els processos de reparació. Menjar just a l’acabar pot tallar aquests beneficis», explica Rojas.
Després d’aquest període, convé reposar nutrients segons el tipus d’entrenament.
De força:
Truita o ous amb verdures i alvocat.
Iogurt o quèfir amb proteïna natural i fruites vermelles.
Arròs o moniato amb peix blau (com salmó, verat o sardina).
Resistència o càrdio llarg:
Civada o pa integral amb plàtan i llavors.
Amanida amb llegums i oli d’oliva verge extra.
Batut de fruites naturals amb iogurt o quèfir sense sucre.
«Petits gestos canvien més la teva salut del que t’imagines», conclou.
- Tràmits Confirmat: els majors de 70 anys hauran de renovar el seu DNI permanent abans d’aquesta data per ordre de la Unió Europea
- Als peus de collserola Tensió entre ‘runners’ i veïns a la Carretera de les Aigües
- Una jutge investiga la suplantació de la identitat d’Ustrell
- Automoció BYD estudia obrir una fàbrica de cotxes elèctrics a Catalunya
- Modalitat esportiva ‘Boom’ dels locals de ‘barre’ a BCN
- Quant cobra un autònom de baixa? Aquestes són les xifres del 2025
- Salut El cardiòleg Aurelio Rojas aclareix si és millor menjar abans o després d’entrenar
- Agressió sexual Una dona denuncia que l’home que li llogava una habitació a Manresa la violava
- Intel·ligència artificial Una recerca d'UManresa sobre ètica demostra que la intel·ligència artificial cau en les mateixes contradiccions que les persones
- Educació a Catalunya Els rostres de l’abandonament escolar: «Acabes renunciant per no endeutar els teus pares o per no saber on acudir»
