Salut

El cardiòleg Aurelio Rojas aclareix si és millor menjar abans o després d’entrenar

L’expert en salut cardiovascular explica com una correcta alimentació abans i després dels entrenaments és clau per a una bona salut cardiovascular

Aurelio Rojas advierte de los peligros de no llevar una alimentación adecuada para hacer ejercicio

Aurelio Rojas advierte de los peligros de no llevar una alimentación adecuada para hacer ejercicio / ED

2
Es llegeix en minuts
Helena Ros

Els esportistes dediquen temps, energia i esforç a decidir quins aliments consumir abans o després d'entrenar, amb l’objectiu de cuidar-se el cos i el cor. Per això, molts recorren a professionals de la salut per seguir una dieta adequada i optimitzar el seu rendiment.

«El que t’explicaré probablement contradiu tot el que has escoltat», assegura el cardiòleg Aurelio Rojas.

¿Què cal menjar abans i després d’entrenar per cuidar la salut del cor?

El cardiòleg Aurelio Rojas, conegut a les xarxes socials per divulgar sobre la salut del cor i hàbits saludables, ha compartit un vídeo en què explica quins aliments són els més recomanables abans i després de realitzar activitat física per optimitzar el rendiment i protegir el cor.

L’objectiu no és ingerir la quantitat més elevada de menjar possible, sinó menjar millor i en el moment adequat per cuidar la salut metabòlica i cardiovascular.

Abans d’entrenar, energia sense elevar la insulina

Rojas explica que no sempre és necessari menjar abans d’entrenar, només en cas que la sessió sigui llarga, intensa o es realitzi en dejú, ja que poden aparèixer símptomes de mareig o debilitat. «L’important és donar energia sense elevar massa la insulina», assegura. En el cas de necessitar menjar abans d’entrenar, és recomanable fer-ho entre 45 i 60 minuts abans de la sessió.

Entre les millors opcions destaca:

  • Iogurt o quèfir amb llavors o fruita baixa en sucres (nabius, poma o fruites vermelles).

  • Plàtan amb un grapat de nous o ametlles.

  • Pa integral o de sègol amb alvocat o pernil.

  • Cafè o te verd, sempre que es prenguin amb moderació, ja que «augmenten el rendiment i l’oxidació de greix», tot i que no s’han de consumir a la tarda per no afectar el descans.

Després d’entrenar, reparar

L’especialista recomana esperar entre 45 i 60 minuts després de realitzar exercici per menjar, ja que en aquell temps el cos allibera FGF21, una hormona que activa la reparació cel·lular, millora la sensibilitat a la insulina i protegeix els mitocondris i el cor.

«Durant aquella hora continuem cremant greix i activant els processos de reparació. Menjar just a l’acabar pot tallar aquests beneficis», explica Rojas.

Després d’aquest període, convé reposar nutrients segons el tipus d’entrenament.

De força:

  • Truita o ous amb verdures i alvocat.

  • Iogurt o quèfir amb proteïna natural i fruites vermelles.

  • Arròs o moniato amb peix blau (com salmó, verat o sardina).

Notícies relacionades

Resistència o càrdio llarg:

  • Civada o pa integral amb plàtan i llavors.

  • Amanida amb llegums i oli d’oliva verge extra.

  • Batut de fruites naturals amb iogurt o quèfir sense sucre.

«Petits gestos canvien més la teva salut del que t’imagines», conclou.