Projecte controvertit

El Suprem admet a tràmit un recurs contra el desenvolupament del parc eòlic a la Costa Brava

El plet se centra en el golf de Roses, tot i que s’estén a les cinc demarcacions espanyoles incloses en els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim

  • 500 euros per empadronar-se: l’extorsió s’imposa davant les traves dels ajuntaments

  • Abusos a la universitat: «No hi ha un o dos assetjadors, hi ha departaments sencers que estan podrits»

El Suprem admet a tràmit un recurs contra el desenvolupament del parc eòlic a la Costa Brava
3
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Suprem ha admès a tràmit un recurs contenciós administratiu presentat per dues plataformes ecologistes contra el desenvolupament de l’energia eòlica marina flotant a Roses, a la Costa Brava.

Les associacions són Stop Macro Parc Eòlic Marí i IAEDEN-Salvem l’Empordà, que han anunciat aquest dimarts que el plet se centra en el golf de Roses, tot i que s’estén a les cinc demarcacions espanyoles incloses en els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM), que permeten la posada en marxa d’aquest tipus d’energia renovable. Per fer-ho, la primera d’aquestes plataformes s’ha aliat amb la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) i treballa en coordinació amb les confraries de pescadors del nord d’Espanya, que també s’oposen a la instal·lació de parcs eòlics.

El vicepresident de Stop Macro Parc Eòlic Marí, Jordi Ponjoan, ha explicat que l’aprovació dels POEM per reial decret al febrer no té «suport ciutadà» i ha insistit en el seu impacte negatiu en la biodiversitat. Ponjoan ha remarcat que els parcs eòlics del nord d’Europa estan ancorats al terra marí al tenir aquelles aigües poca profunditat i la seva repercussió a l’entorn natural és més petita.

Per la seva banda, l’advocat Eduard de Ribot ha donat detalls del recurs, que es va presentar el 4 de maig. L’objectiu del contenciós, segons De Ribot, és anul·lar el reial decret per entendre que és contrari a dret, almenys pel que fa a «la demarcació valencianobalear» i, en concret, a aquesta zona del golf de Roses.

El lletrat dels ecologistes ha explicat que també es busca que es condemni l’Administració a catalogar tota aquesta àrea «d’ús prioritari per a la protecció de la biodiversitat» amb exclusió allà d’aquest tipus d’energia eòlica.

Avís a les empreses

El recurs també apunta que el reial decret és «contrari al principi de precaució i cautela» i Eduard de Ribot ha destacat que l’admissió a tràmit és un avís a les empreses interessades a construir parcs amb aerogeneradors flotants en aquest tram de costa que «no hi ha res definitiu ni ferm». Les dues plataformes estan convençudes que la inclusió del golf de Roses en els POEM es pot anul·lar i contemplen arribar als tribunals europeus si és necessari.

Els motius que han esgrimit en la seva impugnació passen per irregularitats a tot el procés, per infracció d’aquest principi de precaució i cautela, del deure de preservar la biodiversitat o el d’integritat de la xarxa europea Natura 2000 de protecció de tot aquest espai.

Stop Macro Parc Eòlic Marí i IAEDEN-Salvem l’Empordà entenen que Espanya està sent incompatible «amb el Tractat dels Oceans, que ordena que els estats arribin a protegir el 30% dels seus espais marítims, que aquí només arriba al 12%».

El Tribunal Suprem ja va acceptar a tràmit fa uns dies un recurs en aquesta mateixa línia presentat des de Galícia i, segons els ecologistes, se’n prepara un altre a l’àrea de Cadis.

Notícies relacionades

Des de les dues entitats que han presentat el recurs a Catalunya es critica que la Generalitat acordés, una vegada aprovats els POEM, que el golf de Roses exercís de banc de proves de l’energia eòlica abans de la seva implantació definitiva.

Eduard de Ribot ha destacat finalment que «una vegada més qui defensa l’Empordà són les associacions i els ciutadans, l’Administració no hi és mai», i ha recordat els casos de la platja de Castell a Palamós, la zona volcànica de la Garrotxa o el parc natural del cap de Creus