Laboratori marí
La Generalitat planeja construir un parc eòlic de proves a Roses
Formarà part d’una plataforma flotant amb altres funcions i de moment tindrà com a màxim tres aerogeneradors
L’empresa Parc Tramuntana veu amb bons ulls que el Govern faci aquest «pas endavant» cap a la instal·lació d’un parc eòlic
Una plataforma flotant, a uns vint quilòmetres de la costa, i al seu voltant, un parc eòlic a petita escala. Aquest és el disseny que planeja la Conselleria d’Acció Climàtica perquè s’instal·li davant Roses, a l’Alt Empordà. Segons fonts de la conselleria, no té relació directa amb el projecte Parc Tramuntana o altres dels que s’han presentat per generar energia eòlica en aquest espai, però les dades que recopili aquest laboratori sí que podran ser útils per a empreses que vulguin instal·lar els seus aerogeneradors en aquesta mateixa zona del Mediterrani. En resum, és un pas més del Govern cap a convertir en una realitat els parcs eòlics sobre el mar.
La infraestructura es dirà Plataforma d’R+D+i en Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT) i està previst que es posi en marxa com a molt tard el 2026. En la seva primera fase, tindrà com a màxim tres turbines eòliques de gran mida que produiran una quantitat de megawatts semblant a la de les turbines que s’instal·larien si es volgués produir energia per comercialitzar-la. L’objectiu és investigar com seria el desenvolupament d’una energia eòlica al mig del mar, saber quina quantitat d’energia es pot produir i comprovar si aquest tipus d’instal·lació afecta o no la biodiversitat marina.
La plataforma ha de servir per crear models de simulació i per formar professionals. També es treballarà amb vehicles remots que faran el manteniment dels aerogeneradors. La Conselleria treballa en el projecte conjuntament amb l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC), un centre de recerca públic. El director d’aquest últim, Joan Ramon Morante, assegura que les companyies que es presentin a concurs podran aspirar aprofitar-se de les dades que extregui aquest laboratori per després aplicar-lo en parcs eòlics marins comercials a gran escala. De fet, ells mateixos tampoc descarten ampliar el seu petit laboratori de proves: «En la primera fase a tot estirar tindrem tres turbines eòliques, però més endavant, en funció del que reguli el Ministeri de Transició Ecològica, probablement en construirem tres més».
Sis projectes pendents
L’empresa Parc Tramuntana aplaudeix que la Generalitat posi aquesta primera pedra per treballar amb les renovables front el golf de Roses. Fonts de la companyia asseguren que estan satisfets amb aquest tipus d’accions previstes per demostrar que un parc eòlic flotant és viable i compatible amb la conservació del medi ambient. A més consideren que pot conviure perfectament amb aquesta plataforma d’investigació que, segons creuen, podria convertir l’Empordà en un referent en innovació. A part de Parc Tramuntana, el projecte que segons el Ministeri està en una fase més avançat, hi ha cinc empreses més que es postulen per instal·lar els seus aerogeneradors en aquest punt del litoral català, per exemple Ferrovial o Iberdrola. Totes estan pendents que el Consell de Ministres publiqui l’actualització del Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM), per presentar en ferm les seves candidatures.
La Conselleria no descarta investigar amb altres tipus de tecnologies energètiques que no siguin les eòliques, però reconeixen que seran les grans protagonistes d’aquesta plataforma. De moment, assegura Morante que cap empresa s’ha posat encara en contacte amb ells, però que esperen que en les pròximes setmanes siguin molts.
Cultiu d’algues
Notícies relacionadesAquesta espècie de laboratori flotant també el podran utilitzar professionals de les ciències marines que facin seguiment de flora i fauna i climatòlegs que vulguin fer mesuraments de fenòmens meteorològics. «Els experiments que es facin», explica Morantes, «han d’anar molt més enllà de les energies, cal convertir aquesta plataforma en un gran centre d’activitats de desenvolupament i innovació i que serveixi com un observatori del canvi climàtic i la biodiversitat al Mediterrani». En concret, preveuen que institucions universitàries puguin instal·lar els seus sensors per analitzar paràmetres mediambientals o estudiar peixos i animals marins.
Una altra possibilitat és que l’espai serveixi per al cultiu d’algues, un tipus d’activitat que està creixent i en la qual ja treballen institucions com l’Institut de Ciències del Mar. No hi ha res tancat, però és una possibilitat que veurien amb bons ulls els impulsors d’aquesta plataforma flotant multiusos que, sobretot, se centrarà en la investigació de l’energia eòlica aprofitant la tramuntana.
Medi ambient sostenibilitat Energia sostenible Catalunya Energies renovables Roses Futur Energia
- Adeu a Jimmy Giménez-Arnau, ex d’una neta de Franco i tertulià mordaç
- BCN avisa que el compromís com a seu de la Copa Amèrica és per al 2024
- TMB estrena la X2, línia exprés que uneix el Prat i BCN
- Junts de nou deixa Sánchez sense majoria i tomba la llei del lloguer temporal
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- «¿Vols còpia?»: Per què el Banc d’Espanya recomana demanar el resguard quan pagues amb targeta
- La vida en quatre segons
- ¿Qui és més fort, Ducati o Márquez?
- Fermín té una altra lesió muscular i serà baixa tres setmanes més