Cas obert

El principal investigat pel crim de Susqueda demanda el mosso que va dirigir el cas

Magentí, el cas del qual encara no ha arribat a judici, acusa l’agent de vulnerar la seva presumpció d’innocència

  • El crim de Susqueda continua sense resoldre’s cinc anys després

  • Les dues cares del detingut pel crim de Susqueda

zentauroepp42330713 180227121328

zentauroepp42330713 180227121328

2
Es llegeix en minuts
EFE

El principal investigat pel doble crim de Susqueda,Jordi Magentí, reclama a l’agent dels Mossos d’Esquadra que va dirigir la investigació, Toni Rodríguez, una indemnització de 30.000 euros per, presumptament, vulnerar la seva presumpció d’innocència i el seu dret a l’honor. Al jutjat de primera instància de Girona s’ha celebrat el judici a l’intendent Toni Rodríguez, després que, posteriorment a la detenció el 2018 de Jordi Magentí com a presumpte responsable de les morts dels joves Marc, d’Arenys de Munt, i Paula, de Cabrils, el responsable policial afirmés que no tenia «cap dubte» sobre l’autoria del doble assassinat.

L’advocat de l’investigat pels dos assassinats, Benet Salellas, va presentar una demanda civil per vulneració de la presumpció d’innocència i el dret a l’honor i reclama a l’excap policial 30.000 euros, així com que es publiqui íntegrament la sentència a costa de la part demandada als quatre diaris de més difusió de Catalunya.

Per a Salellas, la declaració del cap policial va ser «un atac flagrant» al seu client al qual, considera, van sotmetre a un «judici paral·lel», mentre que la fiscal i l’advocat del policia afirmen que la informació que va donar va ser «proporcionada» i no va revelar la identitat del detingut. Salellas ha remarcat que «Toni Rodríguez va declarar culpable en directe Magentí i això s’ha de corregir des d’una perspectiva civil per enviar un missatge als cossos policials de la importància que té protegir la presumpció d’innocència ciutadana quan donen informació».

Per la seva banda, tant l’advocat del sindicat policial FEPOL, Josep Lluís Florensa, com la fiscal han coincidit a sol·licitar que es desestimés la demanda. Per a Florensa, «no hi ha cap declaració de culpabilitat, la intromissió que es fa no és il·legítima ni il·legal, no pot ser sancionada perquè la informació és proporcionada per informar els ciutadans de l’actuació policial».

A més, ha recordat que l’intendent no va revelar «ni la identitat ni dades essencials» que permetessin identificar l’investigat, «l’única conclusió lògica és que, sempre sota el rigor i esperant l’esdevenir del procés judicial, es va parlar que era un presumpte autor».

Notícies relacionades

La fiscal també ha destacat que «no ha existit ingerència il·legítima, en cap cas s’han conculcat ni el dret a l’honor ni a la presumpció d’innocència». A més, ha posat de manifest que, quan Rodríguez va parlar amb la premsa el dia de la detenció, «no tenia per què saber que el nom s’havia filtrat a través de les xarxes socials».

Salellas ha explicat que ha presentat ara la demanda perquè s’esgotava el termini de quatre anys per interposar-la i ha apuntat que l’havia allargat creient que la causa penal contra Jordi Magentí ja s’hauria resolt. En aquest sentit, ha criticat que, gairebé cinc anys després, la causa pel crim de Susqueda segueixi al jutjat d’instrucció de Santa Coloma de Farners. Magentí, ara en llibertat, continua pendent de si el jutge decideix obrir judici contra ell o arxivar el cas. El doble crim de Susqueda segueix encara sense resoldre’s.