Investigació

El crim de Susqueda continua sense resoldre’s cinc anys després

Els dos joves van acabar assassinats i encara se’n desconeixen els motius

Totes les pistes del crim de Susqueda condueixen a Magentí

Totes les pistes del crim de Susqueda condueixen a Magentí

4
Es llegeix en minuts

Cinc anys han passat des que dos joves del Maresme van decidir realitzar una sortida en caiac a l’embassament de Susqueda, van desaparèixer i van acabar assassinats. Els seus cossos van ser trobats un mes després al pantà.

Avui encara es desconeix el motiu del doble crim i per ara només existeix un sol sospitós. El presumpte autor, Jordi Magentí, va ser detingut mig any després dels fets, va ingressar a presó de forma provisional i posteriorment va ser posat en llibertat per falta de proves concloents.

La instrucció d’aquest cas es porta des d’un jutjat de Santa Coloma de Farners i, cinc anys després, la investigació està oberta. Encara falten algunes proves que els Mossos d’Esquadra hauran de realitzar i que s’espera que siguin concloents per confirmar o desmentir la possible implicació de Magentí o, fins i tot, per fer un gir al cas.

L’únic sospitós

Els Mossos d’Esquadra tenen clar que el principal sospitós és qui va matar els dos joves del Maresme, el Marc i la Paula. Així ho va manifestar el llavors cap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), Antoni Rodríguez, qui va afirmar que no tenen cap dubte de la seva autoria i que disposen d’una «càrrega probatòria» contra el detingut.

El fiscal encarregat d’aquest doble assassinat, Víctor Pillado, manifestava en una recent entrevista a Catalunya Ràdio que el doble crim de Susqueda és d’una «investigació complexa» i que s’ha trobat moltes «traves» perquè el lloc es va produir el crim està considerat com un «entorn advers». Ho exemplificava dient que és una zona amb àrees sense cobertura, que amb prou feines hi ha càmeres de vigilància i que hi ha pocs testimonis, entre altres factors.

El fiscal manté que Jordi Magentí és el principal sospitós i que, si bé la fase d’investigació que lidera el jutjat de Santa Coloma encara no està acabada, ell el considera l’autor dels fets, per això al seu dia va demanar que ingressés a la presó. També defensa els Mossos i diu que han estudiat tots els escenaris, les persones que van ser sobre el terreny aquell dia i que els indicis apunten el veí d’Anglès.

Prova clau

Una prova clau que queda per fer és la sonometria. Hauria de permetre simular l’escenari amb el qual es va trobar l’autor o autors del crim d’aquell 24 d’agost del 2017 i determinar amb precisió on es va produir el doble assassinat. Si la prova apunta, com defensen els Mossos i el fiscal, que va ser a la zona coneguda com la Rierica, tot assenyalaria l’únic imputat fins ara.

El doble crim de Susqueda es va produir, segons les proves forenses i dels investigadors, el 24 d’agost. No va ser fins quatre dies després quan va aparèixer el vehicle de la parella –de qui la família havia denunciat la desaparició–, enfonsat a les aigües del pantà. Un Opel Zafira que estava a set metres de profunditat, amb les finestres trencades i pedres al seu interior. També hi havia pedres al caiac, que estava punxat i va ser trobat dos dies abans.

Els cossos dels joves van ser localitzats finalment un mes després de la seva desaparició. Els cossos de rescat van estar molts dies pentinant el pantà, una recerca que finalment va donar resultats. Es trobaven en un elevat estat de descomposició, però van poder ser identificats amb les empremtes dactilars.

A més, els dos cadàvers presentaven clars indicis de criminalitat. Van morir a trets, com es va demostrar amb l’autòpsia.

Durant els mesos d’investigació, els Mossos van anar tancant el cercle entorn de Magentí. El 26 de febrer del 2018, a Anglès, van arrestar-lo a ell i al seu fill, amb qui suposadament tenia negocis de cultiu de marihuana. L’acusat és un veí d’Anglès que anteriorment havia estat a la presó per l’assassinat de la seva exparella el 1997.

Jordi Magentí va ser alliberat el 28 de desembre del 2018 pel cas de Susqueda, ja que l’Audiència de Girona va considerar que els indicis que recull l’ordre de presó dictada pel Jutjat de Santa Coloma de Farners, així com els que esgrimeix el fiscal, no tenien «prou entitat» per mantenir el detingut entre reixes.

Indicis debilitats

El tribunal, per tant, va estimar el recurs de la defensa i afirmava que «els principals indicis de criminalitat» contra l’acusat «s’han vist seriosament debilitats». Al posar en llibertat el principal acusat, li van retirar el passaport, de manera que no pot sortir d’Espanya fins que finalitzi el procediment. A més, s’ha hagut de presentar cada 15 dies al jutjat.

A partir de llavors, s’han fet noves diligències sobre el cas i també han declarat testimonis de la zona a la policia i davant el jutge. Els Mossos també han realitzat altres proves a l’àrea del pantà per intentar trobar noves proves.

Notícies relacionades

Al juliol, quan feia gairebé cinc anys del cas, va aparèixer un nou testimoni del cas: un ciclista d’Osona que el 26 d’agost del 2017 va veure dos homes discutint a l’interior d’un cotxe i un caiac mig desinflat en forma de v enmig de l’embassament.

Amb aquests indicis i les proves que falten per practicar, queden encara uns mesos d’instrucció del cas i, posteriorment, el doble crim podria arribar a judici.