ANTECEDENT CRIMINAL

L'acusat del crim de Susqueda va matar la seva exdona el 1997

Jordi Magentí va ser posat en llibertat el 2012 després de 12 anys de presó i tres més de presó condicional

"Em vaig posar a disparar com un boig", va dir el detingut durant el judici, al·legant un trastorn mental

zentauroepp42322652 jordi magent  gamell detenido el presunto asesino de los dos180226113825

zentauroepp42322652 jordi magent gamell detenido el presunto asesino de los dos180226113825

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'home que ha sigut detingut aquest dilluns a Anglès com a presumpte autor de l'assassinat de dos joves al pantà de Susqueda va passar 15 anys a la presó per la mort de la seva exparella. Jordi Magentí va ingressar a la presó després d'entregar-se a la policia el 4 de desembre de 1997 any per haver matat la seva exdona, Josefa G. F., amb una escopeta de caça. Va obtenir la llibertat condicional el juliol del 2009, tres anys abans que, el novembre del 2012, es complís la pena de presó que li va imposar l'Audiència de Girona el febrer del 2000.

El detingut pel doble crim de Susqueda va disparar a la seva dona el dia en què ella feia 37 anys i només uns mesos després d'haver-se divorciat. Per cometre el crim va fer servir una escopeta de caça semiautomàtica de la marca Browning. La va esperar amagat en un cotxe al carrer del Ter de la localitat, estacionat entre un tractor i una furgoneta perquè ella no el veiés.

Quan l'home va veure que la dona arribava caminant a la seva altura, la va cridar pel seu nom i li va disparar tres trets, que li van impactar al costat esquerre i la van fer caure a terra, ja que les bales usades per a la caça del senglar tenen una gran capacitat destructiva. Llavors Magentí va tornar a carregar l'escopeta amb un altre cartutx de perdigons que portava a la butxaca i va disparar un nou tret, aquesta vegada a l'esquena. 

Jurat popular

En el judici, que es va celebrar amb jurat popular, l'autor confés del crim va al·legar que patia un trastorn mental que disminuïa la seva capacitat per controlar la voluntat sobre els seus actes. La parella, que tenia dos fills -llavors tenien 9 i 16 anys- s'havia separat l'abril del 1997, a conseqüència d'un progressiu deteriorament de la seva relació conjugal.  

Notícies relacionades

De fet, la dona va presentar l'octubre del 1997 una denúncia en contra del seu exmarit, perquè va assegurar que l'havia amenaçat amb matar-la si no tornava a conviure amb ell. Durant el judici, l'ara detingut va declarar que el dia del crim estava indecís, ja que no sabia si disparar a l'aire i guardar l'escopeta o apuntar cap a la seva exparella. "Em vaig posar a disparar com un boig", va assegurar davant el jurat popular, que va acabar emetent un veredicte de culpabilitat. 

Després del judici, la fiscalia i l'acusació particular -que sol·licitaven inicialment 20 anys de presó- van demanar una condemna de 17 anys i mig de presó, mentre que la defensa va sol·licitar una pena de 15 anys, que l'Audiència va acabar acceptant al descartar que se li pogués aplicar l'agreujant de parentiu -perquè ja s'havien divorciat- i apreciar l'atenuant d'alteració psíquica. L'acusat tenia llicència per utilitzar escopeta, era caçador habitual i practicava tir olímpic i tir al plat, segons van detallar els Mossos d'Esquadra quan es van fer càrrec de la investigació pel crim del 1997.