el doble crim del pantà

Les càmeres van gravar a Susqueda els cotxes de Magentí i de les dues víctimes amb només 28 minuts de diferència

El sospitós va utilitzar la seva parella com a tapadora per amagar proves i la va obligar a fugir a Colòmbia

Aixecat el secret de sumari en el crim de Susqueda / VÏDEO: ATLAS / FOTO: ICONNA / JORDI RIBOT

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Víctor Vargas

Al Marc (23 anys, Arenys de Munt) i a la Paula (21 anys, Cabrils), els dos joves assassinats al pantà de Susqueda el 24 d'agost del 2017, només els podia matar Jordi Magentí Gamell, l'home que els Mossos d’Esquadra van arrestar el dilluns 26 de febrer a primera hora del matí. Sobre aquest veí d'Anglès, de 60 anys, que el 1997 ja va assassinar la seva dona, hi recauen massa indicis "sòlids". 

28 minuts 

Les càmeres de seguretat del pantà van gravar l'Opel Zafira de la parella del Maresme i el Land Rover Defender de Magentí durant el matí del 24 d'agost. Els dos vehicles van ser captats amb una diferència de tan sols 28 minuts. Un fet que va permetre als Mossos connectar per primera vegada les dues víctimes amb el sospitós. Malgrat que el cotxe de Magentí no estava a nom seu, els investigadors el van poder situar al volant del Defender gràcies a un testimoni clau. El mateix que també va assegurar que Magentí va ser al lloc del crim durant aquells dies, també quan es va produir.

El crim

El Marc va recollir la Paula el 23 d'agost, a la nit, quan ella va acabar el torn a la pizzeria on treballava. Amb l'Opel Zafira van viatjar fins al pantà de Susqueda, però no van arribar a pujar a l'embassament. Es van quedar a dormir al cotxe. L'endemà, 24 d'agost, van anar a treure diners d'un caixer -hi ha una fotografia d'aquest instant- i van prendre un cafè al bar La Parada, ubicat al costat del camí que condueix al pantà. Cap a les 10.30 hores, van arribar a l'embassament. Es van trobar amb Magentí poc després, a la Rierica, el lloc on sempre anava a pescar aquest veí d'Anglès. No hi ha cap mòbil conegut per al que va passar a continuació, tan sols especulacions com que el presumpte assassí utilitzava arts prohibides. Perquè Magentí segueix negant els fets.

La principal hipòtesi és que va ser a causa d'una discussió fortuïta. Amb tractament psiquiàtric i un caràcter inflamable, capaç de sulfurar-se i perdre el control de seguida, quadra que optés per disparar contra el Marc i, tot seguit, a l'adonar-se del que havia fet, obrís foc contra la Paula. Els testimonis que van sentir trets aquell dia a prop de la Rierica a les 12.00 hores parlen d'una ràfega de trets, un crit de dona (Paula) i un últim tret. L'autòpsia va trobar un tret al cap de la noia. 

L'ocultació dels cossos i l'Opel Zafira

Els investigadors de la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos, a càrrec del cas, creuen que Magentí va optar per desfer-se dels cossos perquè es va adonar que si els trobaven a la Rierica podrien relacionar-lo amb el crim. Per això els va col·locar una motxilla que va carregar amb una pedra pesant i els va llançar a l'aigua, si bé Carles Monguilod, que exerceix l'acusació particular, ha explicat que els cossos van ser traslladats en caiac fins al lloc pròxim on es van descobrir. Els cadàvers van ser trobats nus el 26 de setembre. Només es va trobar la motxilla del Marc. I la pedra que contenia, a través d'estudis geològics, ha conduït fins a la casa en ruïnes ubicada a la Rierica.

L'endemà, 25 d'agost, Magentí va despertar de matinada la seva nòvia i la va obligar a anar a pescar a Susqueda, un pla que per a ella va resultar sorprenent. Ni tan sols s'havia fet de dia quan la va deixar sola pescant en una riba i va desaparèixer durant almenys dues hores. Els Mossos creuen que, durant aquest temps, Magentí es va desfer de l'Opel Zafira. 

La persona que havia matat el Marc i la Paula havia demostrat un coneixement exhaustiu d'un terreny salvatge com el de l'embassament. Un pescador o un caçador -Magentí era les dues coses- encaixava més que ningú en el perfil de sospitós. La persona que va submergir el cotxe va conduir més d'una hora per un camí impracticable perquè sabia que a la Platjeta hi havia un dels dos accessos que permeten entrar amb el vehicle fins a l'aigua (l'altre és l'embarcador). Un pescador, a més, sabria que en aquell punt el pantà es tornava profund de sobte, prou per empassar-se l'Opel Zafira. La planificació per amagar el cadàver i el cotxe demostrava una altra cosa: no s'havia posat nerviós. I Magentí no era la primera vegada que matava

La fugida a Colòmbia

El 28 d'agost els Mossos van trobar el cotxe i això va alterar Magentí, que va comprar un bitllet d'avió a Colòmbia per a la seva parella. Malgrat que ella no tenia cap interès ni intenció de deixar Anglès, la localitat on residia amb Magentí. Fonts policials aclareixen que si ell encara no va marxar és perquè pensava fer-ho tan bon punt reunís més diners: tenia una plantació de marihuana amb el seu fill que ben aviat donaria beneficis. El que sí que va fer Magentí va ser accelerar la paperassa per cobrar la pensió. 

Els Mossos, que havien instal·lat micròfons al seu domicili, van captar així mateix una conversa en què Magentí alliçonava la seva dona, quan ella ja era a Colòmbia, que tots dos van mantenir després que ell sabés que els policies volien parlar amb ella. "Has de dir-los això i no allò", il·lustra una font policial. 

La marihuana 

La plantació de Magentí i el seu fill, també arrestat el 26 de febrer -hores després que fos detingut el seu pare-, no explica el doble crim. Però sí que aporta una dada interessant. Magentí havia buscat en el seu ordinador informació sobre pistoles com la que possiblement va assassinar el Marc i la Paula. Es dona per fet que en va adquirir una -de manera il·legal ja que al tenir antecedents no podia tenir permís- per protegir la plantació de marihuana. És a dir, cada vegada que anava a comprovar com estava, ho feia armat. El dia en què el Marc i la Paula van ser assassinats, Magentí va anar a la Rierica després de passar per la plantació de marihuana, cosa que implica que duia a sobre la pistola.

Un cas molt complicat

Notícies relacionades

Magentí va ser detingut el 26 de febrer perquè planeajava fugir a Colòmbia el dia 28. Però la investigació per acreditar la seva culpabilitat no ha sigut gens senzilla i segueix en marxa. No hi ha proves d'ADN, ni de balística, ni empremtes dactilars que l'incriminin. No obstant, el que s'ha recollit fins ara, l'assenyala amb poc marge d'error. La pedra, la compra de la pistola, la plantació de marihuana, les converses intervingudes, la seva obsessió per la Rierica, els seus antecedents de sang, la fuga a Colòmbia i, sobretot, el seu coneixement de Susqueda i la presència del seu cotxe al lloc i el dia del doble crim. Tot això aïlla Magentí com l'únic home que podia matar el Marc i la Paula i també l'únic que, afegint-hi així una sobredosi de dolor als seus pares, va amagar els cossos i el cotxe a les aigües d'un pantà al qual ha unit el seu cognom per sempre.

Carles Monguilod: "La fiscalia avança en la línia correcta"

L'advocat Carles Monguilod, que exerceix l'acusació particular contra Magentí a petició de les famílies del Marc i la Paula, no té cap dubte que la fiscalia “va en la línia correcta”. “No tenim cap interès a acusar algú innocent perquè seria immoral i perquè obstaculitzaria que perseguís l'autèntic autor del delicte. N'estem convençuts i, per això, dimarts que ve ens adherirem a la fiscalia per demanar que es desestimi el recurs per deixar-lo en llibertat que ha sol·licitat la defensa de Magentí”.