Desesperació agrícola
Nous pous o collites anticipades: respostes a la sequera al canal d’Urgell
Les pluges previstes no en resoldran la situació, però poden alleujar l’estat d’alguns cultius després del tancament del canal
Fer caure la fruita i deixar que es podreixi: l’única sortida per salvar els fruiters a l’Urgell
La sequera ha sembrat la incertesa als camps regats pel canal d’Urgell i el canal Segarra-Garrigues, tancats en les últimes setmanes. Per primera vegada en 160 anys, els agricultors de regadiu ja no estan pendents del canal: miren al cel i esperen fins que plogui de veritat. Durant l’espera, cadascú pren les seves decisions. Uns obren nous pous per regar els arbres. D’altres seguen els cereals abans d’hora. I després hi ha els que no actuen i confien que la pluja de finals de maig salvi la seva collita.
A mig matí, a Castelldans (les Garrigues), un camió carregat de blat aparca sobre una gran bàscula automàtica en un carrer del centre del poble. L’escena és típica de l’estiu, però alguns agricultors, davant l’escassetat hídrica, han decidit anticipar la collita.
«És terrible: jo tenia cultius de regadiu i s’han convertit en secà per obligació»
Manel Puig, agricultor
És el cas de Xavier Lluçà: «Ens donaran pocs diners perquè el blat no ha granat, però el venem ja perquè s’utilitzi com a farratge. Jo he optat per fer la collita i no esperar més la pluja. I que sigui el que Déu vulgui». Ho fa amb la tranquil·litat del missatge que els va enviar la Generalitat fa una setmana: «Es permet la sega en verd de cereals que no hagin finalitzat el seu cicle».
L’exemple de Lluçà no el segueixen tots els agricultors. Molts, com Manel Puig, s’armen de paciència. «Aquí, a Preixana (Urgell), tinc cereals de regadiu, però amb el tancament del canal, el cultiu s’ha transformat: ara resulta que el que era de regadiu ha passat a ser de secà», es resigna.
«Confio a arreglar en certa manera amb les pluges d’aquests dies»
Manel Puig, agricultor
Avui dia, no sap quant en traurà per l’alfals: «Amb la inflació, hem gastat més que mai en gasoil i abonaments. I ara, com no plogui amb intensitat, ens quedarem a mitja collita».
Gairebé ha passat un mes des que va regar els camps per última vegada, abans que es tanqués el canal. I es nota: les taques groguenques comencen a proliferar i ja no es veu tant verd. A més, el terra es comença a esquerdar per la falta d’aigua.
Tot i així, encara no perd l’esperança: «Es preveuen pluges per a aquests dies, confio a arreglar-ho una mica. No serà una gran collita, però alguna cosa en podríem treure».
Guaret forçat
Les coses estan pitjor als camps on s’havia de sembrar cereal d’estiu com el blat de moro. Davant les nefastes previsions, la majoria dels agricultors van optar per no fer-ho. «És una pena, perquè el blat de moro s’està pagant bé. Però no ens la podíem jugar, són 10 hectàrees on deixem d’ingressar bastants diners», es lamenta Puig. És una mena de guaret obligat: els camps han quedat buits i a l’hivern ja decidiran si sembren alguna cosa o no.
Un altre capítol és el dels cultius llenyosos. Pereres i pomeres estan patint i l’objectiu principal ja no és salvar la collita, sinó simplement mantenir-los amb vida. «Les meves pomeres són joves i, sense un mínim reg, perdré aquesta collita però també la de l’any que ve. Amb l’estrès hídric a què els estem sotmetent, pot ser que la temporada que ve no floreixin», explica Pep Vidal, un dels afectats.
«Amb l’estrès hídric, pot ser que les pomeres tampoc donin fruit la temporada vinent»
Pep Vidal, agricultor
Vidal ha decidit recuperar un vell pou que hi havia a la seva finca de Preixana (Urgell): «Està regularitzat i l’utilitzarem. Bombem durant 8 hores i en traiem 64 litres. Ho repetirem un cop a la setmana per regar els fruiters i evitar que es morin». Ell ha tingut la sort de poder recuperar un pou ja existent.
Nous pous
Altres agricultors, que prefereixen mantenir-se en l’anonimat, estan cavant nous pous sense autorització per aconseguir aigua. «No sé si els sortirà a compte perquè el procés és car. ¿Qui t’assegura que al juliol no s’assecarà?», es pregunta Vidal. És una incògnita, perquè els pous beuen del mateix canal i del reg a manta [per inundació] que es filtra pel camp.
I si finalment la collita queda en no-res, ¿hi haurà compensacions? La Generalitat i el Ministeri d’Agricultura així ho han promès. En el cas del Govern, fonts de l’executiu asseguren que s’encarregaran de completar les aportacions que arribin des de Madrid.
No obstant, les companyies d’assegurances no cobreixen els danys per sequera: «Tinc assegurança per fred, per calamarsa, per vent. ¿Però com he de tenir una assegurança per sequera, si això de tancar el canal ha passat per primer cop en la història?».
Si s’omplen els embassaments de Rialb i Oliana, encara es poden salvar algunes collites»
Amadeu Ros, president comunitat de regants del canal d’Urgell
L’únic que s’assegura per falta de pluja és el secà, que ja està perdut al 100%. La resta, tant els cereals com els llenyosos, estan en perill de mort. De tota manera, el president de la comunitat de regants, Amadeu Ros, no vol ser catastrofista: «Si plou amb intensitat al Pirineu i s’omplen els embassaments de Rialb i Oliana, pot ser que obrim el canal més d’una vegada per regar els fruiters.
Jaume Pedrós, d’Unió de Pagesos, tampoc en desisteix: «Intentarem salvar la collita, però dependrà de l’aigua que caigui».
Caixes buides
La Generalitat ha posat en marxa un seguiment setmanal de l’impacte per sequera. Responsables de la conselleria es desplacen fins a les comarques més afectades per saber quines conseqüències té l’escassetat hídrica a cada racó.
D’aquesta manera, sabran exactament com plantejar les ajudes. El Govern, a més, insisteix en la proposta de modernització dels regadius del canal d’Urgell, per a la qual reclama la implicació del Ministeri d’Agricultura.
Notícies relacionadesJosep Maria Segarra, també agricultor, té centenars d’ametllers a Ivars d’Urgell (Pla d’Urgell) i els rega amb un sistema degoteig: «El fruit està bastant avançat, crec que podré fer la collita». La situació de Segarra demostra que cada finca és un món i que el tancament del canal colpeja de manera diferent cada parcel·la.
Per ara, les caixes de fruites buides s’amunteguen davant els polígons de diverses cooperatives fruiteres de l’Urgell. A Golmés, Preixana i Vilanova de Bellpuig, tot està preparat perquè, en uns mesos, en ple estiu, arrenqui la collita de peres o pomes. El problema és que aquest any, si l’escenari no fa un tomb absolut, pot ser que les caixes no s’omplin.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme