Crisi hídrica

El canal Segarra-Garrigues també tanca i només oferirà aigua per «necessitat estricta»

Per primera vegada en la història el canal, que va començar a funcionar el 2009, el subministrament s’acaba abans de temps

  • La campanya de reg del canal d’Urgell es tanca per la falta d’aigua | Fotogaleria

  • Fer caure la fruita i deixar que es podreixi: l’única sortida per salvar els fruiters a l’Urgell

El canal Segarra-Garrigues també tanca i només oferirà aigua per «necessitat estricta»

Ignasi Gómez / ACN

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues ha decidit tancar el subministrament d’aigua des d’aquest dissabte fins al dimarts 2 de maig. A partir de llavors només s’oferirà la quantitat d’aigua necessària per salvar els cultius d’arbres fruiters. És una mesura greu que va en la línia del que ha passat aquests dies al canal d’Urgell.

«Ens han tancat l’aigua d’un dia per l’altre. Estem tots sorpresos perquè no havia passat mai», reconeix Albert Balcells, un agricultor d’Arbeca que utilitza l’aigua del canal. L’objectiu de la restricció és arribar al final de la campanya amb la mínima quantitat d’aigua possible. Moltes de les collites es donen per perdudes i la intenció principal dels agricultors és simplement evitar que els fruiters morin.

Si això passés, les pèrdues econòmiques serien encara més greus del que es preveu, ja que la compra d’un arbre suposa una inversió a llarg termini. No es pot comparar amb una collita anual, detallen els agricultors. Balcells va plantar oliveres l’any passat: «Són arbres joves amb arrels poc profundes. Amb la calor que està fent, si no els dono aigua aviat, es moriran fàcilment».

El que mai s’havia vist

Aquestes setmanes, la sequera extrema està afectant greument les comarques de Lleida i la zona de l’Urgell. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha declarat l’excepcionalitat a la conca del Segre. I després del final de campanya anticipat al canal d’Urgell, una mesura històrica i inèdita, ara és el canal Segarra-Garrigues el que modifica la planificació per primera vegada des que existeix.

Des de dimarts vinent s’anirà oferint aigua en funció del que demani cada regant, sempre pensant en un reg de salvament, i s’informarà del volum mensual que es pot arribar a consumir. No se subministrarà aigua a cap cultiu que s’hagi sembrat a partir del 28 d’abril.

«Encara podrem collir algun fruit, però poc i de mala qualitat»

Albert Balcells, agricultor

La quantitat d’aigua emmagatzemada al sistema Oliana-Rialb, en cas que al maig no plogui, no podria garantir l’ús agrícola per a collites perquè abans hi ha altres prioritats, com la població i la supervivència del bestiar a les granges. Després hi ha els arbres, que són més importants que els cultius de cereals, ja que no es poden deixar morir.

Balcells està tan preocupat que el primer que farà dimarts és demanar que li subministrin aigua urgentment. Per salvar les seves oliveres es necessitarà més aigua que per mantenir amb vida els arbres més vells. I les collites, ¿es podran salvar? «Les de cereals ja estan gairebé totes perdudes. Els que tenim cultius llenyosos encara podrem collir algun fruit, però poc i de mala qualitat. Anem a mínims», es lamenta.

Plans desbaratats

Ja ha assumit que perdrà diners i, com la resta dels seus companys, està pendent de les possibles ajudes que puguin arribar per part de l’administració. Les actuals collites no són l’únic factor que genera inquietud: «Tenia unes terres preparades per començar a regar la temporada vinent i plantar-hi ametllers i oliveres. Ara, si no m’asseguren l’aigua, m’ho estic replantejant».

«El primer que faré dimarts és demanar aigua per salvar les oliveres joves»

Albert Balcells, agricultor

Notícies relacionades

El seu cas és el mateix que el de molts altres agricultors. «Fa poc vaig arrencar diversos arbres que ja havien sigut productius per plantar-ne d’altres. Si no tenim aigua, no podré tirar endavant amb la planificació». A més, adverteix que els arbres que no morin i sobrevisquin patiran un gran estrès que no ajudarà de cara a futures produccions.

La decisió de tancar el canal uns dies es pren ara que els punts d’emmagatzematge estan plens. Tot i així, només es pot garantir subministrament per als mesos immediats, per això els regants s’anticipen i limiten el reg. Si arriben noves aportacions (amb possibles pluges al maig), es destinaran a proveir els regants que més hagin patit la falta d’aigua.