Crisi hídrica

La sequera s’agreuja a l’Ebre: més municipis catalans de la CHE entren en emergència

La unitat del baix Ebre entra en emergència i la situació empitjora a la Noguera Ribagorçana i la Pallaresa

  • La falta d’aigua obliga els flamencs del delta de l’Ebre a criar a l’albufera de València

  • Les restriccions d’aigua afecten ja el 86% dels catalans

La sequera s’agreuja a l’Ebre: més municipis catalans de la CHE entren en emergència

Zowy Voeten

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’últim informe mensual de la Conca Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) porta males notícies. Les precipitacions d’abril han sigut gairebé inexistents i això repercuteix en l’estat de les reserves. Davant aquesta situació, la unitat territorial d’escassetat (UTE) del baix Ebreentra en emergència. Aquesta zona inclou municipis de les comarques catalanes Baix Ebre, Montsià, Terra Alta o Ribera d’Ebre.

L’emergència és el pitjor escenari que preveu la CHE. La conca del Segre també és en aquesta mateixa situació però des de fa 12 mesos. En el cas de la unitat territorial del Segre, la CHE va anar un pas més lluny i va declarar la «situació excepcional per sequera prolongada». Aquesta declaració significa que el panorama és especialment greu al territori, per la qual cosa la CHE ho comunica al ministeri pertinent, un procés que podria facilitar les ajudes als agricultors, per exemple.

En el cas de la subconca del baix Ebre, que just ha entrat en emergència, la declaració de situació excepcional per part de la presidenta podria arribar aviat. Hi ha dues subconques més de l’Ebre que canvien de fase. Les unitats de la Noguera Ribagorçana i la Noguera Pallaresa entren en alerta, el pas abans de l’emergència. Si no plou aviat i amb abundància, la CHE reconeix que aquestes dues unitats també entraran probablement en emergència.

ACA i CHE

S’ha d’aclarir que els diferents escenaris de sequera tenen denominacions diferents a la CHE que a les conques internes (regides per l’Agència Catalana de l’Aigua, l’ACA). A la CHE les fases són:

  • Normalitat

  • Prealerta

  • Alerta

  • Emergència

L’ACA contempla un escenari més:

  • Normalitat

  • Prealerta

  • Alerta

  • Excepcionalitat

  • Emergència.

Notícies relacionades

En aquests moments, l’única unitat territorial de la conca de l’Ebre que es troba en normalitat és la del riu Garona (Vall d’Aran), que desemboca a l’Atlàntic.

L’any hidrològic tota la conca es troba per sota de la mitjana en precipitacions, i la seva major part, per sota del 75% de la mitjana. Els escenaris de pluja de l’Aemet per als pròxims mesos encara no aporten prou concreció per saber exactament en quin escenari serà la conca de l’Ebre en el següent informe.