Col·lectius vulnerables

Un jutge de Barcelona obliga el Govern a tramitar els papers a un jove extutelat

El nou reglament d’estrangeria obliga els centres de menors a tramitar la documentació dels nens

  • Mil ‘menes’, al carrer i sense feina després de fer els 18 anys

  • De ser nen protegit a dormir a la platja

Un jutge de Barcelona obliga el Govern a tramitar els papers a un jove extutelat

Josep Garcia

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutge de Barcelona ha obligat la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat i l’Oficina d’Estrangeria de Barcelona, de la subdelegació del Govern Central, a tramitar un permís de residència legal i treball a un jove migrant que va ser tutelat per la Generalitat. El noi, que respon a les inicials M. L. J. i que acaba de fer 18 anys, serà expulsat del centre de menors i serà al carrer en una setmana, segons denuncia el seu advocat. Ja fa dos anys que, en virtut de la reforma de la llei d’estrangeria, els centres de menors han de tramitar permisos de residència i treball per a tots els nens i joves migrants que acullen, una cosa que s’ha incomplert en el cas d’aquest noi.

«Aquest jove fa cinc mesos que està sota la tutela de la DGAIA i no li han tramitat res, quan la normativa diu que aquests tràmits s’han de fer en el transcurs de 90 dies com a màxim», es queixa Albert Parés, advocat del noi i president de la fundació Noves Vies.

L’adolescent va fer 18 anys dimarts passat 25 d’abril, cosa que el deixa en una greu situació. «El centre on viu ja li ha comunicat que es quedarà al carrer en pocs dies», es queixa l’advocat. És a dir, que si aquest noi no hagués apel·lat al jutge, que li ha donat la raó, s’hagués quedat al carrer sense cap mena de documentació, malgrat haver estat tutelat per l’Administració. Una cosa que dificultaria encara més la seva emancipació i que incompleix la llei.

Notícies relacionades

El jove, d’origen africà, va ser advertit que es quedaria al carrer dimarts passat, el mateix dia que feia 18 anys. El centre Gaudí de Barcelona, gestionat per la fundació Ciutat i Valors, li va comunicar que el 8 de maig seria expulsat del centre. A més, ha hagut de firmar un document en què es compromet a contactar amb el servei d’educadors de carrer de l’Ajuntament de Barcelona, demanar plaça als albergs municipals per a persones sense llar i els menjadors socials de la ciutat, que tenen llista d’espera, demanar cita en els serveis socials i acudir a oenagés que el puguin ajudar com la fundació Bayt al-Thaqafa o Migrastudium.

Ja fa dos anys que el Ministeri de Serveis Socials va decidir modificar el reglament de la llei d’estrangeria per evitar que hi continués havent casos com aquest: menors que són tutelats per les administracions i que, a l’arribar a la majoria d’edat, passen a viure al carrer. La norma estipula que, al sortir dels centres, els joves han de tenir permís de residència i treball perquè puguin aconseguir una feina i emancipar-se. La mesura s’ha aplicat i ha millorat la vida de molts joves. No obstant, el cas de M. L. J. evidencia que hi continua havent excepcions.