Primera sentència a Espanya

15 mesos de presó per a un guàrdia civil que va publicar una notícia falsa contra els ‘menes’

  • L’acusat va publicar a internet un vídeo d’una agressió a la Xina fent-la passar per una escena ocorreguda a Canet de Mar

15 mesos de presó per a un guàrdia civil que va publicar una notícia falsa contra els ‘menes’
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El tuitaire que va publicar un missatge contra els menors immigrants no acompanyats, o ‘menes’, el juliol del 2019 ha admès aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona que va lesionar la dignitat d’aquest col·lectiu i ha acceptat la pena sol·licitada pel fiscal Miguel Ángel Aguilar de 15 mesos de presó i una multa de 1.600 euros, així com la inhabilitació per cinc anys per exercir qualsevol professió en l’àmbit educatiu, docent o del temps lliure, i el decomís dels seus comptes en xarxes socials, que ja han sigut clausurades pel mateix acusat. És la primera sentència a Espanya per una ‘fake news’, o notícia falsa, d’aquestes característiques. L’imputat, un guàrdia civil en actiu, ha dit un breu «sí» al ser preguntat pels togats si estava conforme a l’acord previ al qual havien arribat defensa i fiscalia.

El fiscal ha demanat la suspensió de l’execució de la condemna, que ha sigut dictada ‘in voce’ pel tribunal, a canvi de la prohibició de crear nous perfils a internet que siguin discriminatoris durant dos anys i l’assistència a un curs d’igualtat de tracte i de discriminació. L’advocat defensor, Sebastián de Juan, en nom del seu representat, ha acceptat la petició de l’acusació pública. Davant aquest pacte, els magistrats, amb gairebé tota probabilitat, reflectiran a la sentència definitiva la suspensió de l’execució de la pena amb els condicionants plantejats per la fiscalia.

El vídeo de 45 segons

A la seva acusació provisional, la fiscalia reclamava una condemna una mica superior per a l’acusat, concretament dos anys de presó. Al seu parer, l’imputat va actuar «mogut per la seva animadversió i rebuig» envers els immigrants d’origen marroquí i, entre ells, «el sector més vulnerables», com són els menors immigrants no acompanyats, o ‘menes’.

Notícies relacionades

El missatge que l’ha portat al banc dels acusats va ser publicat l’1 de juliol del 2019 a Twitter i deia: «Aquí teniu el vídeo del ‘mena’ marroquí de Canet de Mar (Maresme), aquests a qui donarem la paga fins als 23 anys, els nens de Pedrito Piscinas. Per cert, després per acabar-ho d’adobar viola, aquests energúmens i aquests grups de marroquins no sortiran als mitjans» [sic]. Aquest text anava acompanyat d’un vídeo de 45 segons en què es veia una agressió comesa per un home a la Xina i que no té res a veure amb la població catalana.

En el vídeo, que va ser visualitzat 21.900 vegades, es veia com un home agredia brutalment una dona, clavant-li 15 cops de puny i 7 puntades de peu al cap, i la deixava inconscient. Després, li intentava abaixar els pantalons i l’agafa dels cabells i l’arrossegava per terra fins que desapareixia del camp visual de la càmera de vigilància que gravava els fets. Aquesta filmació es va realitzar el 22 de juny del 2019 i es correspon a una agressió que havia passat a la Xina i que va ser difosa per les autoritats del país asiàtic per aconseguir identificar el maltractador a través de la col·laboració ciutadana.