Resolució judicial

Un any de presó per a una pensionista de Tortosa per tuitejar un vídeo del Brasil acusant falsament ‘menes’

  • La dona ha sigut condemnada per un delicte d’odi i no haurà d’entrar a la presó si no delinqueix en dos anys

Un any de presó per a una pensionista de Tortosa per tuitejar un vídeo del Brasil acusant falsament ‘menes’

ACN

3
Es llegeix en minuts
ACN

Una dona ha acceptat aquest dimarts un any de presó, 900 euros de multa, cinc anys d’inhabilitació per a ofici educatiu, esportiu o d’oci i un programa de tractament contra els delictes d’odi per publicar un vídeo a Twitter en què assenyalava menors immigrants sols, ‘menes’, com a autors d’una agressió a una mestra, tot i que el vídeo era del Brasil.

La fiscalia demanava inicialment dos anys de presó i 6.480 euros de multa, però va rebaixar la petició, que la defensa va acceptar, i no va ser necessari celebrar el judici a l’Audiència de Barcelona. La dona ha sigut condemnada per un delicte d’odi per discriminació relativa a la nació o origen nacional amb l’agreujant de difusió a internet.

Gràcies al pacte de conformitat amb la fiscalia, la dona, pensionista, podrà pagar la multa en 12 mesos i se li suspèn l’ingrés a la presó si no delinqueix durant dos anys.

Segons va admetre l’acusada, que ara viu a Tortosa, ella mateixa va difondre a Twitter des de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) un vídeo que mostrava joves violents i assegurava que eren menors migrats sols en un centre espanyol. En realitat les imatges estaven gravades al Brasil i no tenien res a veure amb els menors que arriben a l’Estat. Segons la fiscalia, la investigada pretenia, amb aquest vídeo «difós indiscriminadament», vincular un cas d’actes vandàlics amb aquest col·lectiu per «denigrar-lo».

Antecedents penals

La dona, que tenia antecedents penals per simulació de delicte, va publicar en el seu compte de Twitter un vídeo de 45 segons que mostrava uns joves violents, cridant, tirant papers contra una professora i fent malbé el mobiliari de la classe. Moments després, l’acusada va publicar un missatge al mateix canal en què es podia llegir: «T’envio un vídeo d’un centre educatiu pels immigrants menors d’edat que entren il·legalment a Espanya. Et prego que el difonguis perquè Espanya s’adoni d’una vegada com ens agraeixen que els acollim».

La Sindicatura de Greuges de Barcelona va denunciar davant la fiscalia el 2 de juliol de 2018 la difusió per internet i xarxes socials d’un vídeo amb expressions que associaven interessadament els menors immigrants no acompanyats amb violència a les aules. Una setmana després, la fiscal en cap de Barcelona va encarregar la investigació al fiscal d’odi, Miguel Ángel Aguilar, que va demanar a la unitat d’investigació de radicalismes a la xarxa, de la Comissaria d’Informació dels Mossos, que busquessin l’origen del vídeo.

El cas de Canet i el vídeo de la Xina

La investigació policial va permetre comprovar que el vídeo recull fets que no van passar a Espanya, sinó al Brasil i que no tenen a veure res amb menors d’edat que hagin emigrat a l’Estat.

L’octubre d’aquell any, la policia catalana va entregar dos atestats on identificava diversos autors que havien difós el vídeo per Twitter i Facebook, i que vivien a Conca, Lleó, Granada i Madrid. El fiscal va remetre els atestats a les fiscalies provincials corresponents perquè ho investiguessin.

Notícies relacionades

En l’altre atestat s’identificava la titular d’un compte de Twitter, veïna de Sant Joan Despí, que va difondre el vídeo i el missatge el 13 de juny de 2019. Al desembre d’aquell any els Mossos van intentar prendre declaració a la dona com investigada, però s’hi va negar.

El novembre passat es va celebrar, també a Barcelona, el primer judici d’Espanya per una notícia falsa per denigrar ‘menes’. En aquesta ocasió, l’Audiència de Barcelona va condemnar a 15 mesos de presó un guàrdia civil que va publicar a internet un vídeo d’una agressió a la Xina fent-la passar per una escena ocorreguda en un centre de menors migrants de Canet de Mar.