Bassa polèmica

El Govern condiciona el futur de la bassa de Llinars a un acord entre l’ajuntament, la propietat i l’empresa

  • El Govern es planteja ara salvar la bassa de Llinars

  • ¿Què es pot plantar a la terrassa o al jardí que sigui compatible amb la sequera?

El Govern condiciona el futur de la bassa de Llinars a un acord entre l’ajuntament, la propietat i l’empresa

Boi Ramoneda

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’ombra de les eleccions municipals entela el debat sobre el futur de la bassa de Llinars. Mentre desenes de veïns continuen acampats per defensar la recuperació d’aquest espai, la Generalitat trasllada ara la responsabilitat a l’ajuntament, als propietaris del terreny i a l’empresa que fins fa pocs dies omplia de terra la bassa per assecar-la.

Les excavacions mineres d’anys enrere van deixar un buit al terra que es va omplir d’aigua de manera natural. Ara, en plena sequera, l’empresa extractora havia de tornar el terreny al seu estat anterior a l’existència de la mina de la Bòbila. Fins que l’acampada dels ecologistes va interrompre els treballs.

No obstant, fonts del Departament d’Acció Climàtica consultades per aquest diari asseguren que el Govern està disposat a estudiar si la recuperació de l’espai pot consistir a conservar la zona humida en lloc d’eliminar-la per tenir camps de cultiu. Però es posa una condició: que siguin l’ajuntament, l’empresa i els propietaris els que es posin d’acord.

Fins ara, tots estaven d’acord a recuperar els terrenys miners perquè fossin zones agrícoles. En els pròxims dies es reuniran les tres parts implicades. Si decideixen mantenir la bassa i l’ajuntament es compromet a preservar i cuidar l’espai, el Govern elaborarà un nou informe per saber si és viable la recuperació de la bassa de Llinars.

Els ecologistes i veïns mobilitzats critiquen que no els hagin convidat a la trobada, ja que consideren que ells han forçat les administracions a plantejar-se la custòdia d’aquesta zona humida. L’ajuntament, de moment, amb les eleccions ben a prop, no es mulla i prefereix no posicionar-se públicament encara. De fet, l’alcalde de Llinars del Vallès ha declinat fer declaracions a EL PERIÓDICO.

Eduard Nus, un dels portaveus de la plataforma que s’ha creat per salvar la bassa de la Bòbila, es mostra molest amb aquest posicionament per part de la Generalitat: «A nosaltres ens van dir que l’espai era interessant i que si era necessari s’hi posarien recursos. Sí que ens van explicar que l’ajuntament s’hi havia d’implicar, però no que la decisió estigués únicament en mans del consistori, l’empresa i els propietaris».

Notícies relacionades

A la plataforma continuen desconfiant del Govern i també del seu propi alcalde, Martí Pujol (ERC), que fins ara no s’ha reunit amb ells. «Volem prendre nosaltres la iniciativa. Aquest divendres tenim una reunió per decidir com ha de ser la bassa si es conserva. El que s’acordi serà la proposta que traslladarem», afirma Nus.

Aquesta mateixa setmana, un grup de científics analitzarà l’espai per conèixer el funcionament hidrològic de la bassa. Es proposen saber com es va omplir i si l’aigua està connectada amb l’aqüífer més pròxim.