Educació a Catalunya

L’Escola d’Infermeria de la UB passa a ser facultat

El nou centre formarà el més gran nombre d’infermeres i infermers a Catalunya i donarà resposta a les demandes d’un sector en el qual el 40% dels professionals superen els 50 anys

  • Catalunya augmentarà en gairebé 600 les places per estudiar el grau d’Infermeria

  • Infermeres: un dia en el cor de l’atenció primària

A1-146168652.jpg

A1-146168652.jpg / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Escola d’Infermeria de la Universitat de Barcelona (UB) adquireix des d’ara rang de facultat. El centre comptarà amb un volum de 530 estudiants de nou ingrés, 369 membres del personal docent i investigador i 150 membres del personal d’administració i serveis (en alguns casos, compartits amb la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut).

Segons explica la UB en un comunicat, l’autonomia del nou centre permetrà incrementar el prestigi professional i la identitat acadèmica de les infermeres i reforçar la imatge de la professió a escala internacional. A la UB, es gradua actualment el 20% del personal infermer de Catalunya, per la qual cosa és la universitat amb el percentatge més alt de tot el sistema universitari català.

A la Facultat d’Infermeria, s’impartiran el grau d’Infermeria, tres màsters universitaris (Infermeria de Pràctica Clínica Avançada; Lideratge i Gestió dels Serveis d’Infermeria; i Metodologia de la Investigació Aplicada a les Cures Infermeres) i 14 màsters i postgraus propis, a més del programa de doctorat en Infermeria i Salut (interuniversitari amb la Universitat Rovira i Virgili, coordinat per la UB).

El nou centre formarà el més gran nombre d’infermeres i infermers a Catalunya i donarà resposta a les demandes d’un sector en el qual el 40% dels professionals superen els 50 anys.

«Deute històric»

El rector de la UB, Joan Guàrdia, remarca la rellevància d’aquesta transformació: «La creació de la Facultat d’Infermeria corregeix un deute històric amb la professió. Els beneficis seran evidents, en obtenció de recursos, millora de la competitivitat internacional i optimització del servei d’atenció a l’alumnat, entre d’altres. Però sobretot posem la infermeria al nivell que li correspon, com una de les àrees clau de la salut i de la cura de les persones».

Notícies relacionades

El conseller de Salut, Manel Balcells, va anunciar el mes de març que el sistema universitari català oferirà el curs que ve 640 noves places d’enfermeriai 145 del grau de Medicina. També s’oferiran 160 places més en formació especialitzada i s’impulsarà l’FP dual en l’àmbit sanitari.

Segons les últimes dades de preinscripció, van sol·licitar accedir a l’Escola d’Infermeria de la UB el 31,5% del total d’alumnes que volien cursar el grau en Infermeria a Catalunya. En el curs acadèmic 2022-2023, l’ensenyament ha tingut set grups de docència, amb un total de 530 alumnes per curs, de les 2.700 places per estudiar el grau en Infermeria de tot el sistema universitari català.