Sistema públic de salut

Salut formarà 2.000 administratius per disminuir la burocràcia de metges i infermeres

La conselleria presenta el pla de millora de l’accessibilitat al sistema, que no contempla un augment de professionals

Salut formarà 2.000 administratius per disminuir la burocràcia de metges i infermeres

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

A partir d’aquest any, els pacients dels centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya tindran, a més del seu metge i infermera de referència, també el seu administratiu de referència. La Conselleria de Salut formarà uns 2.000 administratius del territori perquè siguin «més resolutius» i disminuir la càrrega burocràtica dels metges i les infermeres.

«Farem una formació per administratius que ja tenim [no hi haurà noves contractacions]. Si un 40% de les consultes dels CAP són per qüestions administratives, traurem tasques no assistencials als professionals», ha assenyalat aquest dilluns en roda de premsa Núria Nadal, gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Aquesta mesura forma part del pla de millora de l’accessibilitat al sistema impulsat pel departament i que suposarà una inversió de 110 milions d’euros. Segons el conseller de Salut, Manel Balcells, d’aquí a sis mesos començaran a notar-se els efectes d’aquest pla, que acabarà de consolidar-se entre aquest any i el que ve. Segons Salut, les mesures que recull el pla són equivalents a la contractació de 300 metges i 100 infermeres. La conselleria farà una estratègia de comunicació per presentar la nova figura de l’administratiu a la població.

Aquest pla, compost de diferents mesures, busca millorar l’accessibilitat tant de l’atenció primària com de l’hospitalària. L’objectiu és que, el desembre d’aquest any, el 70% dels pacients obtinguin cita al CAP en menys de 5 dies i el 90% en menys de 10 (actualment els percentatges són del 52% i el 70%, respectivament).

A més, el pla també contempla la concentració de les proves i visites de la població amb malalties cròniques o factors de risc (uns 2.500.000 a Catalunya) perquè vagin menys vegades al CAP. «¿Com ho aconseguirem? Amb un administratiu de referència per a tota la ciutadania amb agenda pròpia. A més, millorarem l’e-consulta, farem més proves diagnòstiques als CAP sense necessitat de derivar als hospitals i incrementarem l’activitat menys complexa per part de les infermeres», ha explicat Nadal.

El pla, ha dit Nadal, també té l’objectiu que el CAP atengui la primera la trucada dels usuaris en el 85% dels casos (ara està en el 61%). «Per fer-ho desplegarem centraletes digitals a tots els CAP», ha dit la gerent de l’ICS.

Accés als hospitals

Notícies relacionades

En el cas dels centres sanitaris, Salut preveu augmentar aquest any d’un 8% les consultes externes (140.000 més), així com disminuir d’un 37% les que estan fora de termini. També augmentar d’un 18% les proves diagnòstiques (se’n faran 142.000 més) i reduir d’un 56% les que es fan fora de termini (unes 35.000 menys). Finalment, el departament preveu augmentar d’un 10% l’activitat quirúrgica (es faran 35.000 cirurgies més) i disminuir d’un 66% les que es fan fora de termini (unes 10.000 menys). Queda per veure com es milloraran aquestes xifres si el pla no contempla un augment de la plantilla de sanitaris perquè no n’hi ha.

Quant a les derivacions dels CAP rebutjades pels hospitals, el conseller Balcells ha assegurat que algun d’aquests rebutjos no són tal, sinó «canvis de circuit». «Una de les mesures és un acord entre la primària i l’hospitalària perquè això no passi. Tota derivació que vingui de la primària s’atendrà. Treballem en xarxa i no hi ha d’haver compartiments tancats», ha defensat Balcells.