Sanitat pública

Salut oferirà incentius a metges i infermeres per a places allunyades de Barcelona

  • El conseller Balcells presenta el pla per revertir la falta de professionals, que inclou diverses millores salarials

  • Aquest curs 2023-24 es crearan 145 noves places del grau de Medicina i 640 del grau d’Infermeria

Salut oferirà incentius a metges i infermeres per a places allunyades de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El conseller de Salut, Manel Balcells, metge de professió, no ha tingut objeccions a admetre, des que va prendre possessió l’octubre del 2022, que la sanitat pública catalana està infrafinançada, que falten professionals sanitaris i que els metges estan sobrecarregats de burocràcia. Fet el diagnòstic, i després de capejar la vaga de metges, Balcells hi ha posat fil a l’agulla: en les últimes setmanes el Govern ha augmentat en 1.284 milions d’euros la partida de Salut, fins a situar-la en 12.212,8 milions, ha anunciat un pla per formar 2.000 administratius que alleugeriran de burocràcia metges i infermeres, i incorporarà un centenar de professionals per detectar i tractar els trastorns alimentaris. Aquest dijous li ha arribat el torn al pla per revertir la falta de professionals, que suposarà una inversió de 40 milions d’euros més el que es pacti en els convenis laborals. El pla contempla millores salarials, incentius per ocupar places de difícil cobertura, que solen ser les allunyades de Barcelona i la seva àrea metropolitana i de les principals ciutats catalanes, i la creació de noves places en els graus universitaris de Medicina i Infermeria.

Amb xifres del 2022, Catalunya compta amb 41.181 metges col·legiats, dels quals un 30% treballen en l’atenció primària. Del 2023 al 2027 està previst que es jubilin 5.839 professionals. La xifra d’infermeres i infermers és de 49.008 (un 27,7% treballen en l’atenció primària) i la previsió és que en cinc anys es jubilin 3.907 professionals.

En el seu estudi, Salut nega que el dèficit de professionals sigui generalitzat, sinó que es concentra en l’àmbit de la infermeria i en 14 especialitats mèdiques. Aquestes són medicina del treball, de família i preventiva, anestesiologia, psiquiatria, pediatria, dermatologia, cirurgia ortopèdica i traumatologia, radiologia, cirurgia general i

Partint d’aquestes previsions de jubilacions i de les carències de certes especialitats, Salut ha dissenyat un pla basat en sis eixos: impuls a les especialitats d’infermeria, millora de les condicions laborals, increment de places, incentius per ocupar places de difícil cobertura, desenvolupament de nous rols professionals i aliances estratègiques. Balcells ha destacat que tot aquest pla està imbuït d’un altre objectiu: «trencar el sostre de vidre» perquè l’augment de personal sigui amb perspectiva de gènere.

Respecte a millores laborals, el pla contempla aprovar un nou conveni del Siscat que inclou augments salarials, augment del preu de l’hora de guàrdia i que els professionals de la infermeria passin a tenir una retribució fixa equiparada al grup 4 de titulats superiors universitaris.

Per incentivar l’ocupació de places de difícil cobertura, la conselleria oferirà, a més de complements salarials, altres incentius com facilitats de vivenda, escolarització o transport. Per a això estan en negociacions amb l’Incasol i amb l’Associació de Micropobles.

L’augment de places impacta de ple en la formació tant universitària com d’FP. Així, el sistema universitari català oferirà 640 noves places d’infermeria i 145 del grau de Medicina. Aquest augment de places ja serà per aquest curs 2023-24 vinent. També s’oferiran 160 places més en formació especialitzada i s’impulsarà l’FP dual en l’àmbit sanitari.

Quant a les aliances estratègiques, el pla vol promoure que hospitals i centres d’atenció primària comparteixin professionals, i també entre hospitals. Per exemple, el professional tindrà contracte amb el seu centre de treball habitual, però podrà prestar serveis en d’altres mitjançant un conveni específic.

Respecte als nous rols, Salut vol consolidar el perfil de referent de benestar emocional comunitari, amb 376 professionals, el de dietista-nutricionista (152 professionals), fisioterapeutes (370), higienistes dentals (365) i desplegar la figura de l’administratiu sanitari.

611 metges se’n van anar de Catalunya

Notícies relacionades

En la presentació del pla, Salut ha volgut aportar xifres sobre la marxa de metges a altres punts d’Espanya o de l’estranger. Així, el 2022, 424 metges (un 1,4%) se’n van anar de Catalunya a altres llocs de l’Estat. D’aquests, el 40% eren especialistes, el 42% no tenien especialitat i el 18% eren MIR. De tots, el 40% eren professionals que procedien d’altres països, un 37,5% eren d’altres punts de l’Estat i el 22,5% eren nascuts a Catalunya.

Fora d’Espanya van marxar 187 metges (un 0,65%). El 48% eren especialistes, el 43% no tenien especialitat i un 9% eren MIR. Respecte al seu origen, el 64% eren professionals procedents d’altres països, un 14% eren d’altres punts de l’Estat i un 22% eren nascuts a Catalunya.