Radioteràpia

Els nens que es tracten amb protonteràpia es curen de càncer i tenen menys seqüeles d’adults

La Clínica Universitat de Navarra fa balanç de tres anys utilitzant una modalitat de radioteràpia que ha donat excel·lents resultats en nens: des del 2020 fins avui, s’han beneficiat d’aquesta tècnica 513 pacients

Els nens que es tracten amb protonteràpia es curen de càncer i tenen menys seqüeles d’adults
4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

La majoria dels nens que es tracten amb protonteràpia es curen i, a més, arriben a ser persones adultes amb menys seqüeles. Ho assegura el doctor Javier Aristu, director clínic de la Unitat de protonteràpia del Càncer Center Clínica Universitat de Navarra amb motiu dels tres primers anys de funcionament d’una unitat en la qual s’utilitza aquesta modalitat de radioteràpia –que utilitza protons en lloc de rajos X o electrons– i que, per ara, només està disponible en dos centres hospitalaris privats a Espanya.

Recentment, la Societat Espanyola d’Oncologia Radioteràpica (SEOR) posava en relleu el valor de la protonteràpia com a tractament fonamental en els tumors pediàtrics, en la millora de la supervivència dels menors amb càncer i en la seva qualitat de vida, i en la minimització de seqüeles i neoplàsies posteriors gràcies a la seva precisió. 

Dels 513 pacients tractats a la Clínica Universitat de Navarra, 249 han sigut dones i 359, homes, i 179 tenien menys de 18 anys

A la Clínica Universitat de Navarra, amb dades facilitades pel centre hospitalari, des del 2020 fins avui, s’han beneficiat d’aquesta tècnica 513 pacients espanyols procedents de 18 comunitats autònomes, i 95 de 25 països diferents. D’ells, 249 han sigut dones i 359, homes. 179 del total han sigut pacients de menys de 18 anys.

Tumors complexos

La protonteràpia està especialment indicada per a tumors de localització complexa o pròxims a òrgans de risc sensibles a la radiació, cosa que necessita d’un abordatge multidisciplinari i personalitzat. En concret, durant aquests tres primers anys s’han tractat més de 24 tipus de tumors diferents, amb una prevalença de càncers pediàtrics més gran (26%), sarcomes (20%) i tumors al cap i coll (12%).

Sobre la recomanació d’aquesta tècnica, el doctor Javier Aristu adverteix que «els protons són també una teràpia encertada en persones amb tumors precoços com, per exemple, de mama, pulmó o pròstata, que tenen molt bon pronòstic i, per tant, volen evitar les seqüeles derivades de la radiació que podrien sorgir al llarg dels anys, igual com passa amb els pacients pediàtrics».

Aquí, indica l’especialista, hi ha el futur de la protonteràpia: en la generalització «d’una forma de radiació que permet augmentar la dosi en el tumor per aconseguir un control local més gran de la malaltia, i minimitzar la irradiació dels teixits sans i el risc d’efectes que podrien derivar en l’aparició de segons tumors».

Tractaments personalitzats

El doctor Felipe Calvo, codirector del Departament d’Oncologia Radioteràpica i director científic d’aquesta unitat de la Clínica Universitat de Navarra, explica que «la teràpia amb protons és la radioteràpia externa més precisa que protegeix al màxim el teixit sa, perquè no els exposa innecessàriament a la radiació». Per això, afegeix, reflecteix molt bé la màxima personalització dels tractaments, segons les circumstàncies i necessitats de cada pacient. En aquest sentit, destaca que s’ha convertit en una referència «per a la resolució de problemes concrets» ajustant els dispositius de radiació.

El doctor Calvo remarca: en aquests tres primers anys han comprovat que es tracta d’«una tecnologia molt robusta. No hem hagut d’afrontar cap discontinuïtat en tractaments». Afegeix que molts pacients venen derivats del sistema públic, i celebra «la facilitat per establir els circuits de canalització de pacients amb totes les comunitats autònomes».

Perquè, actualment, a Espanya, hi ha dues unitats operatives: el Centre de Protonteràpia Quirónsalud a Pozuelo de Alarcón (Madrid) i la Unitat de Protonteràpia de la Clínica Universitat de Navarra. La donació de la Fundació Amancio Ortega permetrà la creació de 10 nous centres concretament localitzats a Madrid (2), Barcelona (2), Santiago de Compostel·la, Sant Sebastià, València, Màlaga, Sevilla i Las Palmas. D’altra banda, una iniciativa publicoprivada permetrà obrir-ne una altra unitat a Santander, concretament a l’Hospital Universitari Marquès de Valdecilla. D’aquesta forma, el nostre país se situarà a l’avantguarda europea.

Recerca

L’experiència i l’evidència científica acumulada en aquests tres primers anys de la Unitat de Protonteràpia ha portat l’equip del Càncer Center Clínica Universitat de Navarra, format per 50 professionals, a apostar per la recerca i la formació. El seu interès és facilitar tot el coneixement adquirit perquè les noves unitats de protonteràpia que es posaran en marxa en el Sistema Nacional de Salut no comencin des de zero.

En aquests anys de funcionament, la unitat ha ofert la seva capacitat docent per facilitar la rotació de 17 metges residents d’Oncologia Radioteràpica de 12 hospitals

Notícies relacionades

En aquest sentit, s’han facilitat cursos formatius en àrees com la protecció radiològica o la física mèdica per a professionals de diferents centres i un manual de referència elaborat gràcies a una subvenció del Consell de Seguretat Nuclear. A més, s’han obert les instal·lacions a mig centenar de visites de directius sanitaris, professionals i investigadors d’altres centres hospitalaris d’Espanya i de l’estranger.

En aquests primers anys de funcionament, la Unitat de Protonteràpia ha ofert la seva experiència i la seva capacitat docent per facilitar la rotació de 17 metges residents de l’especialitat d’Oncologia Radioteràpica de 12 hospitals universitaris del país.