Crisi hídrica

Pere Aragonès adverteix que la sequera és el principal problema de Catalunya

  • «Hem de guanyar temps fins que les noves potabilitzadores es posin en marxa», avisa el president

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

«Hi haurà més sequeres i seran de més intensitat». Amb aquesta frase ha començat la seva intervenció el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la reunió del Consell Executiu. Assegura que la sequera és ara mateix la gran preocupació del seu Govern i reivindica lesinfraestructures que s’estan posant en marxa, tot i que reconeix que algunes van amb retard: «Tenim la solució i per això les inversions s’acceleren. Són obres importantíssimes. Només amb l’entrada en funcionament de la nova potabilitzadora del Besòs la situació canviarà radicalment».

És una de les infraestructures que acumula anys de retard i que el Govern ara se centra a ultimar. «Necessitem preparar-nos per a l’emergència climàtica i això significa construir més dessalinitzadores i potabilitzadores», argumenta Aragonès.

Aquest mateix 2023, es posarà en marxa una nova estació de tractament d’aigua potable al Besòs i una nova dessalinitzadora al riu Foix (a Cubelles), a part de l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera: «Hem de guanyar temps com sigui, abans que no es posin en marxa aquestes noves infraestructures».

Notícies relacionades

El president també ha destacat l’augment en un 25% de la quantitat d’aigua regenerada que s’utilitza al Prat de Llobregat, així com la posada en marxa de l’aportació d’aigua regenerada al riu Tordera. A més, s’està recuperant ja aigua de pous del Besòs que es potabilitza a la Llagosta.

Aquest pla no està pensat només per resoldre la situació actual sinó per poder combatre noves sequeres en un futur. Tot i així, l’Executiu considera que sense les infraestructures existents (depuradores, dessalinitzadores i potabilitzadores), Catalunya ja hauria entrat en fase d’emergència, sobretot a les conques del Ter i el Llobregat, que proveeixen 5,7 milions de persones.