Piscines davant la sequera

El Govern permetrà omplir les piscines privades d’hotels, càmpings i comunitats de veïns

  • L’executiu també anuncia 50 milions d’euros d’inversions perquè els ajuntaments reparin fuites d’aigua

El Govern permetrà omplir les piscines privades d’hotels, càmpings i comunitats de veïns
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts les mesures antisequera anunciades pel Govern després de la fallida cimera de partits. La decisió més mediàtica va ser la d’autoritzar l’ompliment de piscines municipals «per raons de salut pública». Però ara el Govern matisa el discurs i parla de «piscines comunitàries d’espais compartits».

La portaveu Patrícia Plaja no ha concretat quines es podran omplir i quines no, perquè el decret encara s’ha de modificar, però s’obre la porta a les piscines privades de comunitats de veïns, d’hotels i càmpings. «Sabem que al setembre podem estar en situació d’emergència, però es considera que tenir les piscines disponibles és important», ha explicat Plaja.

Evitar fuites

L’altra gran novetat és que, finalment, sí que s’invertiran els 50 milions d’urgència previstos perquè els ajuntaments facin reparacions a la xarxa de distribució. Aquests diners han de servir per corregir fuites d’aigua i millorar l’eficiència del proveïment, una de les grans dificultats dels municipis. Aquests diners fan referència a l’aigua en baixa, és a dir, la xarxa que reparteix l’aigua fins a cada casa i pis.

També es dona llum verda a una partida extraordinària dels pressupostos generals per donar subvencions de 40 milions d’euros als ajuntaments perquè resolguin problemes de la xarxa de distribució d’aigua en alta, és a dir, la que arriba des dels pantans fins a l’entrada dels municipis a través d’una gran canonada. «Cada gota compta, no ens podem permetre perdre gens d’aigua, per això donem aquest suport econòmic als ajuntaments», ha conclòs Plaja.

També hi haurà una nova convocatòria perquè els municipis que ho requereixin puguin contractar camions cisterna que els portin grans quantitats d’aigua si ho necessiten. A més, es facilitaran les contractacions d’urgència de serveis que serveixin per combatre l’escassetat d’aigua.

Regeneració i dessalinitzadores

Es confirma l’anunci de licitar urgentment dos projectes: l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera (serà abans del 30 de juny) i una nova dessalinitzadora a Cubelles.

Notícies relacionades

L’Executiu també centrarà els seus esforços a multiplicar la quantitat d’aigua regenerada utilitzada. En un mes, es proposen redactar un pla sobre aquest tipus d’aigua que de moment s’utilitza al riu Llobregat i a la Tordera. També es preveuen dues estacions de tractament d’aigua potable al Besòs.

El Govern es compromet a fomentar un ús responsable de l’aigua a les cases. També anuncien la creació de la Taula de l’Aigua, integrada per tots els actors implicats, per afrontar aquesta greu sequera.