Gestió de l’aigua
Feina a contrarellotge: ja només queden cinc ciutats sense entregar el pla antisequera
Els consistoris amb el document sense presentar o rebutjat han passat del 30% al 25% en només 10 dies
Encara hi ha 11 municipis amb el pla «desfavorable», per la qual cosa l’hauran de modificar
Els municipis de més de 20.000 habitants han treballat a tota velocitat i en pocs dies han enllestit els seus plans d’emergència contra la sequera, una documentació obligatòria que regula com se subministrarà l’aigua quan escassegi. Fa només 10 dies hi havia nou ciutats que no havien enviat aquest pla. A dia d’avui, la situació ha canviat: Calafell, Valls, Molins de Rei i Ripollet ja han entregat l’informe. És a dir, que només queden cinc municipis sense presentar els dispositius d’emergència:
Cornellà de Llobregat
Cerdanyola del Vallès
Esparreguera
Viladecans
Figueres
D’aquestes cinc ciutats, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, n’hi ha almenys dues (Cornellà i Viladecans) que entregaran els plans aquesta mateixa setmana a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquest organisme ha vist com en pocs dies s’han presentat plans d’emergència molt de pressa. En tot el mes de març i des de principis d’abril, han rebut la documentació per part de 14 municipis. Això vol dir que el 92% de ciutats de més de 20.000 habitants (les que hi estan obligades) ja han tramitat el document.
Aquest fet no significa que el tinguin aprovat, ja que en 21 casos l’ACA està analitzant els escrits per decidir si els resol com a «favorables» o «desfavorables». En aquests moments, 11 municipis tenen els seus plans qualificats com a desfavorables, per la qual cosa hauran de refer-los i enviar-los de nou a l’ACA perquè els torni a estudiar. Es tracta d’aquests ajuntaments:
Salou
Tarragona
Cambrils
Vilanova i la Geltrú
Sant Joan Despí
Martorell
Olesa de Montserrat
Castellar del Vallès
Rubí
Mollet del Vallès
Salt
En el dia d’avui, en total, hi ha 16 ciutats amb el pla desfavorable o sense presentar. Això és exactament el 25% (una quarta part) dels municipis obligats a tenir aquest pla en vigor. Des de l’Agència Catalana de l’Aigua reconeixen que aquests percentatges milloraran ràpidament quan els plans que s’estan tramitant obtinguin el vistiplau.
El pla d’emergència per sequera és un document que defineix al detall quines mesures s’aplicaran a cada municipi en funció de l’escenari (prealerta, alerta, excepcionalitat o emergència). Ara mateix, 5,7 milions de catalans es troben en fase d’excepcionalitat.
Si més endavant es declara l’emergència, l’execució d’aquests plans serà clau. En aquests documents es precisa també com es complirà amb les dotacions màximes permeses. Si s’ha de tallar l’aigua, reduir la pressió o aplicar altres mesures d’estalvi, els ajuntaments ho han de tenir previst en aquest pla.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Medi ambient Aigua Sequera Generalitat Agència Catalana de l'Aigua (ACA) Alcaldes Gestió de l'aigua
- Augment de la quantitat Plaga de paparres a Catalunya: aquestes són les zones afectades
- Aquest exjugador del Reial Madrid demana el divorci després de descobrir que els seus dos fills són d’un amant
- OPEN D’AUSTRÀLIA Djokovic compleix la seva amenaça i es retira davant Zverev entre esbroncades: «Pot haver sigut l’últim»
- RADIOGRAFIA DEL CLUB BLANC-I-BLAU Del somni al malson amb Chen, "L’única solució passa per la venda"
- A Barcelona Així queden les noves tarifes del transport públic, que entren en vigor el 10 de febrer
- Mundial d’handbol Espanya es queda fora dels quarts després de caure amb Portugal
- Open d’austrÀlia Djokovic es retira i Zverev es jugarà el títol contra Sinner
- El partit del bernabéu "¿Vinícius a l’Aràbia? Ell és feliç aquí", recalca Ancelotti
- Així va l’Eurolliga El Barça hi torna amb un altre mal final de partit
- Crònica rosa Ana Obregón i el dolor com a coartada