Mesures antisequera

Catalunya redobla esforços i ja utilitza aigua regenerada també al riu Tordera

  • Està en servei una planta per eliminar nitrats de les aigües subterrànies contaminades

Catalunya redobla esforços i ja utilitza aigua regenerada també al riu Tordera

Departament d'Acció Climàtica

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Fa setmanes que experts i governants parlen de la regeneració d’aigua com una de les possibles solucions que poden mitigar les dures conseqüències de la sequera. Fins ara només s’aportava aigua regenerada al curs del riu Llobregat, però des d’aquesta setmana la Generalitat ha posat en marxa l’estació regeneradora de la depuradora de Blanes.

Amb aquesta acció ja s’ha començat a aportar aigua regenerada per garantir el cabal ecològic del riu Tordera. La instal·lació estava aturada des de feia més de 10 anys i s’ha reactivat a través de la col·laboració entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona després d’una inversió per part de l’ACA.

Actualment, a Catalunya es reutilitzen 70 hectòmetres cúbics a l’any d’aigua regenerada. La previsió de la conselleria d’Acció Climàtica és doblar aquesta xifra en els pròxims sis anys a través d’una inversió de 120 milions d’euros.

Solució als nitrats

Notícies relacionades

Aquest divendres, a les portes de la cimera de la sequera entre partits polítics, el Govern ha anunciat també l’activació d’una planta per eliminar nitrats a Calaf (Anoia). En les últimes hores, EL PERIÓDICO explicava el problema que tenen la majoia dels aqüífers catalans. En molts d’ells s’acumula una gran quantitat de nitrats, un element perjudicial per a la salut.

Està previst que aquesta instal·lació ja posada en marxa millori la qualitat de l’aigua que s’extreu dels pous: reduirà un 77% les concentracions de nitrats, de manera que l’aigua servirà per al consum humà. L’ACA ha finançat el 70% del cost d’aquesta actuació (600.000 euros).